Categories: Гроші

Афера століття: чому українці ризикують не отримати накопичувальні пенсії

У нинішніх умовах в Україні ніхто не дає гарантій, що пенсії у фондах збережуться до часу виплат.

Мінсоцполітики України ініціює запровадження накопичувальних пенсій на всіх підприємствах з держчасткою понад 50%.

Варто зазначити, що в Україні це вже давно реалізовано, ще починаючи з 2004 року, тобто вже більше 20 років, але сенсу в цьому немає ніякого. Тому невідомо, що зараз у цьому знайшли нового або незвичного.

Відповідно, хочете – користуйтеся, хочете – ні. Однак потрібно врахувати, що у разі користування це буде зробити неможливо з кількох причин, починаючи з того, що в гривні неможливо нічого зберігати і закінчуючи тим, що будь-яке підприємство за нинішніх умовах навряд чи може гарантувати, що воно проіснує найближчі 40 років.

А якщо такої гарантії немає, то про які накопичувальні пенсії на держпідприємствах може йти мова?! Подивитися, як працюють накопичувальні пенсійні фонди можна на прикладі скандалу семирічної давнини з корпоративним Пенсійним фондом Національного банку, який раптово кудись зник. Тобто якщо гроші зникли з Пенсійного фонду НБУ, то які шанси, що у інших компаній, які менш здатні оперувати грошима в принципі, в силу відсутності відповідної кваліфікації фахівців, ситуація буде кращою? Відповідь, здавалося б, очевидна.

Мало того, в Україні триває приватизація держпідприємств і мені невідомо жодного прикладу, коли нові власники приватизованих підприємств почали б відповідати за соціальними зобов’язаннями попередніх і в тому ж обсязі, що і до приватизації. Тобто гарантії того, що гроші з цього фонду не зникнуть або за них не буде куплена яхта або автомобіль для нового власника, теж ніхто не дає.

Тому за поточних умов будь-які подібні заяви більше схожі на якусь шахрайську схему, яку подають під соусом недержавного корпоративного фонду. Адже навіть якщо держава візьме на себе зобов’язання щодо збереження коштів, то виникає питання – на якій підставі і хто буде цим займатися.

Іншими словами, ідея хороша, але її виконання, як зазвичай, кульгає. І, швидше за все, інформаційний шум з цього приводу-всього лише частина кампанії, спрямованої на те, щоб якомога швидше запустити другий рівень накопичувальної пенсійної реформи.

Yrij

Recent Posts

Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки

Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки За законодавством, військовозобов'язані чоловіки за…

1 годину ago

“Люта негода пре прямо в ці області України, прогноз приголомшив усіх”: де буде мороз у -7 градусів, гроза, дощ і снігопад?

"Люта негода пре прямо в ці області України, прогноз приголомшив усіх": де буде мороз у…

3 години ago

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов’язаних: чого чекати з червня 2024 року

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Реєстр розпочне офіційно…

5 години ago

На багато не розраховуйте: яку пенсію отримають українці з 20 тисячами зарплати

На багато не розраховуйте: яку пенсію отримають українці з 20 тисячами зарплати Скільки отримують такі…

7 години ago

В небезпеці – захід України: Зеленський назвав нову ціль ракетних атак РФ

В небезпеці - захід України: Зеленський назвав нову ціль ракетних атак РФ Успіх Росії поставить…

9 години ago

Дощі та грози йдуть до України: синоптик прогнозує нестійку погоду

Дощі та грози йдуть до України: синоптик прогнозує нестійку погоду Температура до кінця тижня поступово…

11 години ago

This website uses cookies.