Афера століття: чому українці ризикують не отримати накопичувальні пенсії

У нинішніх умовах в Україні ніхто не дає гарантій, що пенсії у фондах збережуться до часу виплат.

Мінсоцполітики України ініціює запровадження накопичувальних пенсій на всіх підприємствах з держчасткою понад 50%.

Варто зазначити, що в Україні це вже давно реалізовано, ще починаючи з 2004 року, тобто вже більше 20 років, але сенсу в цьому немає ніякого. Тому невідомо, що зараз у цьому знайшли нового або незвичного.

Відповідно, хочете – користуйтеся, хочете – ні. Однак потрібно врахувати, що у разі користування це буде зробити неможливо з кількох причин, починаючи з того, що в гривні неможливо нічого зберігати і закінчуючи тим, що будь-яке підприємство за нинішніх умовах навряд чи може гарантувати, що воно проіснує найближчі 40 років.

А якщо такої гарантії немає, то про які накопичувальні пенсії на держпідприємствах може йти мова?! Подивитися, як працюють накопичувальні пенсійні фонди можна на прикладі скандалу семирічної давнини з корпоративним Пенсійним фондом Національного банку, який раптово кудись зник. Тобто якщо гроші зникли з Пенсійного фонду НБУ, то які шанси, що у інших компаній, які менш здатні оперувати грошима в принципі, в силу відсутності відповідної кваліфікації фахівців, ситуація буде кращою? Відповідь, здавалося б, очевидна.

Мало того, в Україні триває приватизація держпідприємств і мені невідомо жодного прикладу, коли нові власники приватизованих підприємств почали б відповідати за соціальними зобов’язаннями попередніх і в тому ж обсязі, що і до приватизації. Тобто гарантії того, що гроші з цього фонду не зникнуть або за них не буде куплена яхта або автомобіль для нового власника, теж ніхто не дає.

Тому за поточних умов будь-які подібні заяви більше схожі на якусь шахрайську схему, яку подають під соусом недержавного корпоративного фонду. Адже навіть якщо держава візьме на себе зобов’язання щодо збереження коштів, то виникає питання – на якій підставі і хто буде цим займатися.

Читайте також  Стало відомо, хто очолить "ПриватБанк" після націоналізації

Іншими словами, ідея хороша, але її виконання, як зазвичай, кульгає. І, швидше за все, інформаційний шум з цього приводу-всього лише частина кампанії, спрямованої на те, щоб якомога швидше запустити другий рівень накопичувальної пенсійної реформи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело