Доплата до пенсії жінкам за перехідний період: скільки дадуть

Доплата до пенсії жінкам за перехідний період: скільки дадуть

В Україні жінки, які народилися в період з 1 квітня по 31 грудня 1961 року, мають право отримати після виходу на пенсію доплату до пенсійної виплати, котра пов’язана з перехідним періодом. Її розмір становить 2,5% за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку.

Про це повідомив портал “На пенсії”.

Але треба враховувати, що це діє тільки за умови, що раніше їм не призначалася будь-яка інша пенсія. Про це свідчать відповідні положення частини 3 статті 29 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Варто нагадати, що з жовтня 2011 року в Україні пенсійний вік для жінок почав поступово підвищуватися з 55 до 60 років. У цей період його підвищували кожні півроку на шість місяців. Закінчився перехідний період якраз у 2021 році.

У зв’язку з цим за пізніший термін виходу на пенсію жінкам, які потрапили в цей перехідний період, передбачено компенсацію. Якщо жінка народилася в період з квітня по грудень 1961 року включно, то цього року їй виповнилося 60 років. Таким чином, за новими правилами, лише цього року вона має право вийти на пенсію за віком. При цьому, за старими нормами, вона вже була б на заслуженому відпочинку. Тобто фактично вона пішла на пенсію на 5 років, або на 60 місяців, пізніше. Таким чином, при призначенні пенсії такій жінці покладається доплата у розмірі 25% від основного розміру пенсії.

Читайте також  “Якщо пенсія виявилася меншою за мінімальну…”: У Кабміні розповіли, чи відберуть у частини українців виплати

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело