Омікрон “крокує” планетою: походження та незвичайні симптоми нового COVID-штаму

Омікрон “крокує” планетою: походження та незвичайні симптоми нового COVID-штаму

Новий штам “Омікрон” впевнено поширюється країнами світу з півдня Африки, де він вперше був виявлений тижнем раніше. Тепер новий варіант коронавірусу гуляє Чехією, Німеччиною, Великою Британією та іншими європейськими країнами. У ВООЗ припустили, звідки міг взятись новий штам. Також стало відомо, які симптоми вже фіксують фахівці.

Як пише “Financial Times”, голова технічної групи підрозділу надзвичайних захворювань ВООЗ Марія Ван Керкхове вважає, що “Омікрон” міг з’явитися коли вже заражена коронавірусом людина мала ослаблений імунітет після перенесеного захворювання.

“Він міг статися від зараженого пацієнта з ослабленим імунітетом, який не зміг повністю вилікуватися від вірусу та в організмі якого вірус розмножувався протягом значного часу”, – сказала експерт.

Крім ПАР, Ботсвана, Гонконгу, Ізраїлю, Бельгії та Великої Британії, цього тижня “Омікрон” ще встигли підтвердити в Чехії, Італії, Австрії, Австралії та Німеччині.

За словами Марії Ван Керкхові, виявлення нового штаму схоже на виникнення самого коронавірусу в Китаї. Проте вона вважає, що не потрібно “таврувати” країни, де виявили “Омікрон”, оскільки все ще вирує “Дельта” і потрібно проводити більше тестів, щоб охопити якнайбільше людей.

Симптоми
Як передає The Guardian, голова Південноафриканської медичної асоціації, лікар загальної практики з Преторії в ПАР Анжеліка Кутзі, яка передбачила появу нового варіанту коронавірусу, назвала кілька відмінностей симптомів “Омікрона” від інших штамів.

За її словами, незважаючи на швидке поширення цього вірусу, за першими спостереженнями, штам переноситься у легкій формі. Фахівці продовжуватимуть відстежувати перебіг хвороби у тих, хто заражений новим варіантом ковіду.

Як пише “Telegraph”, доктор Кутзі відзначила кілька симптомів “Омікрона”: нюх і смак не пропадають, сильна втома у молодих людей, у дитини шести років була температура і частий пульс, потім все слабшає вже на другий день.

Читайте також  Помер найстаріший мільярдер у світі Девід Рокфеллер

Також глава Південноафриканської медичної асоціації зазначила, що більшість заражених новим штамом були чоловіки, і половина з них – не вакциновані.

Як додала Анжеліка Кутзі, хворі на “Омікрон”, яких вона спостерігає, на даний момент мають гарне самопочуття. Але є ймовірність важкої форми перебігу хвороби у невакцинованих людей похилого віку, особливо у тих, хто має діабет або серцеву недостатність.

Нагадаємо, “Омікрон” вперше виявили 23 листопада в Південній Африці, він містить 32 мутації, частина з них вказують на високу здатність до поширення та стійкість до щеплень від коронавірусу. Новий штам містить більше змін у спайковому білку, ніж інші варіанти ковіду.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело