Чи можна вагітним хрестити дитину?

Хрещення дитини – це одне з семи священних таїнств Православної Церкви, в якому здійснюється триразове занурення тіла немовляти у воду, щоб обмити від первородного гріха і усіх гріхів, вчинених до Хрещення. При цьому призиваються імена Святої Трійці – Отця і Сина і Святого духа. Для участі в Таїнстві Хрещення батьками немовляти вибираються Хресні – мати і батько. Хресні батьки беруть на себе відповідальність займатися вихованням дитини у вірі в Бога, чистоті та благочесті.

Чи можна хрестити дитину вагітній жінці, не є її положення перешкодою до здійснення Таїнства Хрещення ми спробуємо відповісти на ці питання в нашій статті.

Чому не можна хрестити вагітним?

У церковній практиці немає біблійного підтвердження того, що вагітним не можна хрестити дитину. Хвилювання Церкви викликає той факт, що народжена рідна дитина буде віднімати у молодої матері увесь вільний час і всю любов, а сприйнята від купелі дитина залишиться без турбот про нього. Варто пам’ятати, що хрещена мати це не тільки матеріальні цінності та подарунки на день народження, в першу чергу – це друга мати. Адже хрещені – це свідки Таїнства Хрещення, які поручаються за віру хрещеника, і зобов’язані навчати його в правилах християнського життя. Тому основними заборонами у виборі хресних є:

будь-яка інша їх релігія: атеїзм, мусульманство, іудаїзм, буддизм;

чоловік і дружина однієї сім’ї;

нехрещені хресні.

Отже, Церква вважає помилкою твердження, що вагітним не можна хрестити дитину. Православна церква дає лише свої рекомендації – про що потрібно подумати перед прийняттям важливого рішення. При здійсненні Таїнства Хрещення над дитиною-дівчинкою, за законами церкви хрещеницю більшу частину обряду тримає хрещена, а для вагітної жінки це дуже важко, особливо на останніх термінах вагітності. Якщо ж вагітній пропонують хрестити хлопчика – тут ніяких складнощів немає, так як для його хрещення хрещена не настільки важлива.

У разі, якщо батьки дівчинки все ж наполягають на тому, щоб дитину хрестила вагітна жінка, з дозволу батюшки вона може бути відсутня на обряді (але бути записаною у документах), тоді з купелі виймати немовляти повинна рідна бабуся.

Вагітним можна хрестити, якщо жінка себе добре почуває, що у неї немає сумнівів, що вона не стане обділяти увагою хрещеника, і буде йому все життя вірним другом.
Якщо ж існують сумніви, то жінка повинна відмовити у хресті, і тут немає гріха, навпаки, церква вважає що краще відразу відмовитися.

Чи хрестять вагітних?

Вагітній жінці можна не тільки хрестити дитину, але й хреститися, якщо вона до цього не була хрещеною. Батюшки, які проводили обряд Таїнства Хрещення кажуть, що діти у таких жінок народжуються міцні і здорові.

Кріс

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

37 хв. ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

3 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

5 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

12 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

13 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

17 години ago

This website uses cookies.