Прорив у боротьбі з COVID-19: створено нову покращену вакцину

Доступні в даний час вакцини проти COVID вимагають холодного зберігання та складних виробничих потужностей, що ускладнює їх виробництво та широке поширення, особливо у менш розвинених країнах. Дослідники на чолі з доктором Хідде Плоєгом та докторами Новалією Пішеша та Тібо Хармандом вважають, що їхня технологія може допомогти заповнити глобальні прогалини у вакцинації і що та сама технологія може бути застосована до вакцин від інших хвороб. Новий тип вакцини, який був ними розроблений, потенційно буде набагато простіше виробляти і не потребуватиме охолодження.

Результати відкриття опубліковані у випуску медичного видання PNAS.

Прорив у вакцинах
У мишей вакцина викликала сильну імунну відповідь проти SARS-CoV-2 та його варіантів. Вакцину успішно висували шляхом сухого заморожування у вакуумній камері, а потім відновили без втрати ефективності. У ході випробувань вона залишалася стабільною та ефективною протягом як мінімум семи днів при кімнатній температурі.

На відміну від нинішніх вакцин проти COVID-19, нова конструкція повністю ґрунтується на білку, що спрощує виробництво на багатьох підприємствах. Вона складається з двох компонентів: антитіл (відомих як нанотіла), отриманих з альпак, та частини вірусного шипового білку, який зв’язується з рецепторами на клітинах людини.

“Ми також могли б прикріпити весь спайковий білок або інші частини вірусу. І ми можемо швидко та легко замінити вакцину проти варіантів SARS-CoV-2 “, – зазначає Пішеша.

Нанотіла – ключова частина технології вакцини. Вони спеціально розроблені для націлювання на антигенпрезентуючі клітини, тобто критичні клітини імунної системи шляхом наведення на антигени головного комплексу гістосумісності (MHC) класу II на поверхні клітин. Це призводить до того, що робочий кінець вакцини – в даному випадку, сегмент білка-шипа – безпосередньо передається тим клітинам, які “покажуть” його іншим імунним клітинам, викликаючи ширшу імунну відповідь.

Читайте також  Ми врятовані...IT-компанія винайшла спосіб знешкодити вірус-здирник. Ви маєте про це знати!

Сучасні вакцини проти COVID-19 стимулюють вироблення білка-шипа там в організмі, куди вони вводяться, і передбачається, що вони опосередковано стимулюють антигенпрезентуючі клітини, каже Плоєг.

” Але набагато ефективніше усунути посередника та “поговорити” безпосередньо з антигенпрезентуючими клітинами. “Секретний соус” – це прицільна дія “, – каже він.

В експериментах на мишах вакцина викликала стійкий гуморальний імунітет проти SARS-CoV-2, стимулюючи велику кількість нейтралізуючих антитіл проти фрагмента білка-шипа. Він також викликав сильний клітинний імунітет, стимулюючи Т-хелперні клітини, які зміцнюють інші імунні захисти.

Виробнича перевага
Оскільки вакцина є білком, а не інформаційною РНК, як вакцини Pfizer/BioNTech і Moderna, вона набагато більше підходить для великомасштабного виробництва.

“Нам не потрібно багато химерних технологій та досвіду, які необхідні для створення вакцини на основі мРНК. Кваліфіковані робітники в даний час є вузьким місцем для виробництва вакцини COVID, тоді як біофарма має великий досвід масштабного виробництва терапевтичних препаратів на основі білка”, – каже Харманд.

Це потенційно може дозволити виробляти вакцину в багатьох місцях по всьому світу, недалеко від місця, де вона буде використовуватися. Команда подала патент на свою технологію і тепер сподівається залучити біотехнологічні чи фармацевтичні компанії для подальшого тестування та, зрештою, клінічних випробувань.

” Можливо, спочатку це розроблялося для інших хвороб, крім COVID-19. Але дослідження було доказом того, що наш підхід, заснований на білках, працює добре і вибачивши коронавірусу “, – каже Плоєг в коментарі виданню Мedicalxpress.

Як повідомляв раніше Realist.online, в результаті наукової співпраці вчених з Університету Дьюка та Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл було зроблено воістину грандіозне відкриття, яке невдовзі може зупинити як нинішню пандемію COVID-19, а й наступні, викликані патогенними вірусами. Дослідниками було виявлено та протестовано антитіло, яке обмежує серйозність інфекцій від різних коронавірусів, включаючи ті, що викликають COVID-19, зокрема штам дельта, а також вихідну хворобу SARS.

Читайте також  Уряд хоче ввести самоізоляцію для невакцинованих прибулих в Україну

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело