Александрін: Дельта поширюється блискавично, ця хвиля буде важча за попередні

Реальна кількість нових випадків коронавірусу в Україні в 4 рази перевищує офіційні цифри. Зростання захворюваності продовжиться. Громадський транспорт і непровітрювані приміщення стануть місцями найшвидшого поширення Дельта-штаму.

Нова хвиля коронавірусу в Україні буде дуже важкою, впевнений Александрін

У ситуації, що склалася, слід не вводити нові карантинні обмеження, зокрема і локдаун, а забезпечити виконання вже наявних правил. Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповів лікар-епідеміолог, засновник NEGIC, голова ГО “Інфекційний контроль в Україні” Андрій Александрін. Далі наводимо його пряму мову (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця цієї публікації).

Офіційна статистика занижена в 4 рази?
Далі ситуація буде погіршуватися. Це прогнозовано. Усі тенденції, які ми спостерігаємо останнім часом, до цього ведуть.

На сьогодні (6 жовтня. – Ред.) за даними Центру громадського здоров’я МОЗ кількість позитивних тестів за останню добу – 24 тисячі, а офіційно зареєстрованих нових випадків – тільки 12 тисяч.

Це говорить про те, що насправді кількість виявлених позитивних тестів удвічі більша, ніж кількість нових випадків. Тобто в регіонах Центри з контролю захворюваності не встигають вносити дані в загальний реєстр.

На сьогодні система профілактичної медицини вже не справляється зі своїми викликами. Я думаю, що в нас статистика відрізняється від реальної, щонайменше в 4 рази.

Тому що, на жаль, більш ніж за півтора року Україна так і не змогла вибудувати якісну систему епідеміологічного нагляду, яка повинна показувати, які штами циркулюють на території України, яка кількість нових випадків захворювання і які тенденції нас очікують.

Це накладається на те, що в нас дуже низьке охоплення вакцинопрофілактикою населення, особливо груп ризику. Ми так і не змогли налагодити цей процес.

Тому ми будемо зазначати важкий перебіг COVID-19 і смертність, передусім, серед груп ризику.

Читайте також  На Прикарпатті 6 священників захворіли на коронавірус

Дельта буде блискавично поширюватися в громадському транспорті та в приміщеннях без вентиляції
Останні дослідження, опубліковані в виданні Lancet, показують, що основним епідеміологічно важливим шляхом передачі Дельта-штаму COVID-19 є повітряний.

Нещодавно за допомогою аналізатора вуглекислого газу я показував, наскільки високий рівень СО2 в громадському транспорті. Там він зашкалює. Рівень СО2 показує можливість поширення через повітря різних біологічних агентів.

Що б ми не робили, які б червоні зони не малювали, доти, доки у нас буде такий стан із громадським транспортом – а в годину-пік кожен може подивитися, наскільки завантажуються наші маршрутки, трамваї, автобуси, метро – ми стикаємося з величезними ризиками. У нас система створена таким чином, щоб ми масово поширювали інфекції.

Тому передумов до зниження захворюваності в нас немає.

Є ще й такий показник, як контагеозність, тобто заразність. Якщо спочатку одна ковідна людина інфікувала 2-2,5 людини, то на сьогодні за Дельта-штаму один поширювач вірусу інфікує в десятки разів більше.

Це ризик того, що цю хвилю ми переживемо набагато гірше, ніж, наприклад, навесні 2021 року.

Замість локдауну потрібно змусити людей носити маски
Будь-який локдаун є останнім заходом бездіяльності держави, до якого вона може вдатися. Я є противником таких заходів.

Я вважаю, що потрібно поставити чіткі вимоги. Наприклад, перед тими ж кінотеатрами. Усі сидять у шаховому порядку, але рівень СО2 в цьому кінозалі не повинен перевищувати 800. Якщо ви зможете створити таку систему вентиляції, приплив і витік, кратність повітрообміну, якщо ви зможете створити температуру повітря в цьому залі +18… +21 градус і вологість повітря 40-60%, ви маєте право працювати. Але якщо хоча б один із цих показників перевищено, ви не маєте права працювати.

Читайте також  У Києві помер перший пацієнт зі штамом Дельта

Буквально вчора я прилетів з Італії. Мене вразило, як там працює державний апарат. Ти не можеш увійти в громадський транспорт без маски, ти не можеш її надіти під ніс – тобі відразу ж зроблять зауваження. Щойно ти сідаєш у будь-яке кафе, до тебе відразу підходить офіціант і вимагає QR-код про вакцинацію. В іншому разі тебе просто не будуть обслуговувати.

Держава зі свого боку створила ті правила, яким підкоряються всі. Якщо ти не будеш їм підкорятися, тебе або не будуть обслуговувати, або до тебе прийде поліція і, щонайменше, накладе на тебе штраф, а може і заарештувати.

У нашій країні держава поки не створила вимог. А те, що в нас знову буде масово закриватися бізнес – я вважаю, це несприятливо позначиться на всіх нас.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело