“Круто” навіть для епохи коронакризи: експерти про глобальний збій у Facebook

4 жовтня 2021 року стався наймасштабніший збій Facebook, Instagram та WhatsApp. Сервіси припинили роботу на 7 годин, а цей збій називають наймасштабнішим з 2008 року. У компанії сказали, що причина збою у порушенні мережевого трафіку. Ми розпитали експертів, які ще можуть бути теорії, щодо того, чому стався глобальний збій та як він взагалі вплинув на всіх, чия робота пов’язана з соцмережами.

Попри те, що існує офіційна версія від Facebook про причину збою, багато хто у неї не повірив. Так, глобальний збій пов’язували з кібератаками та говорили, що стався суттєвий витік даних користувачів (йшлося про продаж даних 1,5 млрд користувачів), але офіційно цю інформацію не підтверджували.

Сергій Журавель, Lead Software Engineer у Absio, говорить, що основні теорії пов’язані із роботою DNS сервісу (адже це також офіційна позиція компанії Facebook). Коли комп’ютери спілкуються між собою в мережі, то вони використовують цифрові адреси (IP адреси). Щоб отримати таку цифрову адресу, операційна система використовує DNS (доменна система імен) для перетворення доменної адреси в IP адресу. Так сталося що DNS сервіси перестали бачити Facebook домени й не могли знайти та надати IP адреси, тому підключення до сервісів Facebook було неможливим.

Чому DNS сервіси перестали бачити Facebook домени? Ось в чому основне питання. За інформаціэю компанії Facebook – причиною падіння сервісів була помилка в конфігурації. Спеціалістам Facebook довелося фізично перебувати у датацентрах для вирішення проблеми, це означає, що їм довелося щось оновлювати на серверах фізично,
– каже Журавель

Ксенія Омельченко, PR та SMM-консультант, каже, що суто з технічної точки зору говорили про невдале дистанційне оновлення Facebook. За 5 хвилин до збою зафіксували масове оновлення маршрутизаторів. Аби виправити це Facebook має надати оперативний фізичний доступ працівників до дата-центрів, але зараз багато працівників компанії продовжують працювати дистанційно.

Читайте також  Скандал! Меланія Трамп публічно відкинула чоловіка на очах у сотні людей

Іншою причиною називають хакерів, які за 15 хвилин до збою начебто на одному з форумів попередили про те, що скоро ляжуть соцмережі й це лише початок, а через годину після збою вже виставили на продаж у даркнеті дані 1,5 млрд користувачів. Хтось пов’язує збій з інтерв’ю інсайдера Facebook, яка розповіла, що соцмережа піклується лише про власні інтереси, розпалює ворожнечу і маніпулює користувачами,
– каже Омельченко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело