“Здулися” на 6 бюджетів України: найбільший збій в історії вдарив по Facebook та інших соцмережах

Наймасштабніший в історії збій у роботі Facebook та інших соцмереж призвів до найбільшого за рік падіння капіталізації головних американських технологічних компаній. Відтік капіталу – колосальний, він становить понад 6 млрд грн в еквіваленті та порівнянний із шістьма бюджетами України.

У роботі популярних соцмереж стався збій

Починаючи з вечора 4 жовтня і до глибокої ночі користувачі не могли зайти в Facebook, Instagram, TikTok, WhatsApp, Twitter, Google, Telegram, Netflix, Steam і PlayStation. Це призвело до значного відтоку їхньої капіталізації, повідомляє The Wall Street Journal.

Загалом за ніч компанії групи FANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix і Google) в сукупності втратили $ 243 млрд капіталізації – це максимум з жовтня 2020 року. А в перерахунку за курсом НБУ це складає 6,457 трлн грн – тобто майже вшестеро більше бюджету всієї України (у 2021 році він склав 1,092 млрд грн).

Більше за всіх постраждав Facebook. Для компанії цей день виявився гіршим з початку 2021 року – всього за добу її акції подешевшали на $ 16,78 (4,9%) до $ 326,23, а капіталізація знизилася на $50 млрд.

Крім втрати капіталізації, Facebook, за оцінками Mail, не отримає не менше $67 млн прямого доходу за 7 годин відключення і ще приблизно $102 млн, виходячи з погодинної зарплати в 2020 році і оцінок погодинної прибутку в 2021 році.

Як пояснив у коментарі OBOZREVATEL глава відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, Facebook ще досить довго відновлюватиметься після цього удару. Не виключено, що буде суд.

“Наслідки відновлення, прямі і непрямі втрати ще будуть рахувати… Для самого Facebook – це репутаційний удар. Розмір прямих втрат – це добу неробочого сервісу. Виторг компанії за 2-й квартал склав $ 29,07 млрд, тобто фактично добу простою – це $ 323 млн. Далі – фактичні втрати від збою, безпосередньо час на відновлення або заміну… Також відтік частини аудиторії. Можливо, потім піде судовий розгляд”, – пояснив Шевчишин.

Читайте також  У МОЗ розповіли про унікальність української вакцини проти COVID-19

Крім того, понад 3% втратила материнська компанія Google – Alphabet. Дісталося і іншим технологічним гігантам: капіталізація Amazon “здулася” на 2,85%, Netflix – 2,6%, Apple – 2,%, Microsoft – трохи більше 2%.

Втрати власників: хто збіднів і наскільки
В результаті технічного збою найбільш постраждав фінансовий стан глави Facebook (компанії належать також Instagram, Messenger і WhatsApp) Марка Цукерберга. За даними Forbes, його рахунки “просіли” відразу на $6,6 млрд (або 4,81%). В результаті він спустився з п’ятого на шосте місце в рейтингу мільярдерів Forbes.

Друге місце в списку втрат дня займає власник компанії Amazon і “номер два” в списку найбагатших людей планети Джефф Безос. Блекаут обійшовся йому в $ 4,8 млрд.

Дісталося і власникам Google – Ларрі Пейджу та Сергію Брину. Першому несправності коштували $ 2,2 млрд, другому – $ 2,1 млрд.

Керівникам Microsoft пощастило більше. Гендиректор компанії Стів Балмер – на $ 1,6 млрд, а її засновник і акціонер Білл Гейтс збіднів “за все” на $ 947 млн.

Відразу більш ніж 5% свого капіталу ($702 млн) позбувся засновник і гендиректор Twitter Джек Дорсі. Зараз його стан оцінюється в $ 12,7 млрд.

Реакція американського ринку
Те, що відбувається, відбилося і на біржових показниках – фондовий індекс S & P 500 впав на 1,3% (до 4300 одиниць), Nasdaq 100 – більш ніж на 2% (до 14 255 пунктів), Dow Jones – на 0,9% (до 4002 пунктів). Крім того, акції компаній потягнули вниз і індекс Нью-Йоркської фондової біржі NYSE Composite, який знизився на 0,73% (до 16 198 од.). Тобто гроші втрачають не тільки засновники технологічних компаній, а й інвестори, які довірили їм свої капітали.

Читайте також  «Шахєр-махєр для Гройсмана»: нардепи йдуть у відрив на місяць

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело