Українці будуть змушені платити за опалення, навіть якщо його відключать: оприлюднені нові правила комунальних розрахунків

До початку нового опалювального сезону уряд розробив нові правила і затвердив нову форму розрахунків за опалення. Плата за опалення буде здійснюватись по-новому. Громадяни змушені будуть щомісяця платити за опалення, навіть якщо їм відріжуть тепло за борги.

Деталі нового типового договору опублікували на сайті Міністерства розвитку громад і територій. Як стало відомо, на нові договори українців переведуть вже найближчим часом. Правилами передбачена спрощена процедура їхнього укладення.

У разі, якщо договір не буде укладений і підписаний в індивідуальному порядку, комунальники опублікують його текст на своєму сайті. Це означатиме, що всіх абонентів автоматично сповістили про предмет та умови договору. Далі, якщо протягом 30 днів з моменту опублікування тексту договору співвласники багатоквартирного будинку не домовляться з іншим постачальником послуг, то опублікований договір автоматично буде вважатися укладеним.

Що стосується власників індивідуальних будинків, то їхній договір з постачальником тепла буде вважатися укладеним, якщо протягом місяця із дня опублікування його тексту домовласник не відмовився від послуг постачальника.

Крім того, у нових договорах містяться й такі правила:
У суму нарахувань за опалення тепер буде входити плата за тепло, абонплата і плата за обслуговування внутрішньобудинкових тепломереж. Тариф на опалення включає в себе плату за виробництво теплової енергії, її транспортування і постачання.
Обслуговування лічильників, включаючи їхню заміну та ремонт (у тому числі і домових) буде здійснюватися за рахунок споживачів.
Тарифи на тепло і гарячу воду можуть бути змінені.
Споживачі за власним бажанням можуть вносити авансові платежі.
Плату за тепло потрібно вносити не пізніше останнього дня місяця, який іде за розрахунковим. Тобто, якщо ви розраховуєтесь за жовтень, то плату потрібно внести пізніше 30 листопада.
Якщо споживач не вказав терміни, за які він платить, то постачальник має право зарахувати цю суму в рахунок сплати старого боргу.
Споживач зобов’язаний впускати котролерів у будинок на першу їхню вимогу.
Постачальник має право обмежити послугу або повністю припинити її надання в разі неоплаченої заборгованості з боку споживача.
За кожен день прострочення платежу передбачений штраф. Він дорівнює 0,01% від середньодобової вартості послуг за кожен день прострочення.
Якщо квартира споживача була відключена від опалення за борги, то він все одно повинен буде оплатити весь борг, а також щомісяця вносити абонплату і плату за опалення місць загального користування у будинку.
При цьому споживач має право безоплатно одержувати від постачальника вичерпну інформацію щодо тарифів на його послуги, а також він може претендувати на перерахунок, якщо послуга була неякісна або не надавалася зовсім.
Але! Якщо постачальник доведе, що на стику внутрішньобудинкових систем та інженерних систем послуга була потрібної якості, то він звільняється від відповідальності за погане теплопостачання окремих квартир. При цьому, якщо провину постачальника усе ж вдасться довести, то він зобов’язаний буде сплатити штраф у розмірі 0,01% від середньодобового тарифу, який діяв у минулому сезоні.

Читайте також  В Україні змінилися правила дорожнього руху та вводяться нові дорожні знаки: деталі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело