Спершу це нагадує застуду, тоді пневмонію й анемію, а загрожує смертю. Лікар розповів усе, що треба знати про травневу небезпеку

Хвороби, що розвиваються внаслiдок укусу клiща, симптомами схожi на грип чи застуду, попереджають медики. Цього року дуже рано активiзувалися клiщi. Цi членистоногi, щоб вижити, полюють на тварин та людей, кров’ю яких живляться i водночас заражають їх небезпечними недугами. Тож, виходячи на пікнік, будьте уважні!

— Найчастiше спеціалістам доводиться мати справу з пiроплазмозом (iнша назва — бабезiоз). Вiд цiєї недуги потерпають собаки та iншi домашнi й свiйськi тварини, — розповiдає Галина Бiлецька, керiвник Українського науково-дослiдного центру з вивчення проблем iксодових клiщових борелiозiв. — А якщо вчасно не почати лiкування, ця хвороба вбиває.

Лише всерединi минулого столiття з’явилась iнформацiя, що хвороба розвивається i в органiзмi людини. Природним резервуаром i носiєм небезпечної iнфекцiї є клiщi. До речi, клiщ може перебратися на тiло людини навiть удома, якщо потрапить туди на шерстi собаки або разом iз квiтами.

У людини хвороба найчастiше проявляється гострим станом, коли з’являються гарячка, нудота, бiль у м’язах. Проблема в тому, що цi симптоми нагадують грип, а згодом виникає пiдозра на запалення легень, навiть анемiю. Дiагноз же можна поставити лише на основi лабораторних дослiджень. А неналежне лiкування може стати причиною розвитку печiнкової чи ниркової недостатностi й навiть смертi. Торiк в Українi через бабезiоз померла дитина.

Додам, що клiщ може заразити людину одночасно збудниками кiлькох хвороб. Вiдомо, що один клiщ може передати навiть п’ять-сiм збудникiв.

— Якi найчастiше хвороби констатують в українцiв пiсля присмоктування клiща?

— Клiщовий енцефалiт та хворобу Лайма (борелiоз). При енцефалiтi хворий потерпає через гарячку (до 40 градусiв) та iншi схожi на грип симптоми, серед яких слабiсть, нудота, бiль й онiмiння в м’язах, бiль голови. Недуга уражає нервову систему, тому є загроза розвитку паралiчiв, парезiв. При хворобi Лайма на
тiлi може з’явитися так звана мiгруюча еритема (червона пляма, що збiльшується в розмiрах), проявляються грипоподiбнi симптоми (збiльшення лiмфовузлiв, бiль в суглобах). А уражає недуга одночасно кiлька систем органiзму.

Читайте також  Дикий напад: у Києві по-своєму "привітали" жінок із 8 березня

Скажiмо, був випадок, коли до лiкарнi через проблеми з серцем потрапив 22-рiчний пацiєнт. Стан хворого щодня погiршувався, медики не розумiли, що з ним коїться. А коли взяли на аналiз сироватку його кровi, виявили борелiї. Почали вiдповiдне лiкування, i хворий одужав.

Але мушу додати: йдеться про смертельно небезпечнi хвороби. Тож будьте обережнi на прогулянцi (до речi, клiщi останнiм часом виявляють навiть бiля житлових будинкiв та в дворах) й уважнi до свого здоров’я.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -