У Києві – черговий напад на бригаду «швидкої». Що ж це відбувається? Зрушення психіки після перенесеної вірусної інфекції!

У суботу ввечері у Святошинському районі столиці мати викликала додому лікарів – начебто у її сина піна йде з рота. На виклик прибули лікар та два фельдшери.

Їх зустрів чоловік з ножем у руці та почав погрожувати. Один з медиків відштовхнув нападника, бригаді «швидкої» вдалось вибігти на вулицю. Чоловік їх переслідував, на вулиці закидав каменями автомобіль «швидкої». Згодом нападник повернувся додому, де його затримала поліція. На жаль, такі випадки невмотивованого насилля останнім часом трапляються все частіше.

Наш Комітет тривалий час займається питанням захисту медичних працівників та фармацевтів. У більшості країн світу напад на медичного працівника під час виконання професійних обов’язків – кримінальний злочин. І це певною мірою знижує ризики для медиків.

Минулого року ми розробили законопроєкт щодо посилення кримінальної відповідальності за напад на медичних працівників. Проте щодо тексту документу виникла дискусія з МВС та правоохоронним комітетом ВРУ.

Зокрема, колеги не підтримали пропозицію надавати працівникам бригад «швидкої» електрошокери та інші засоби для самозахисту. Погоджуюсь – для використання спецзасобів потрібно навчання. Інакше це лише збільшить небезпеку.

Ми врахували зауваження та зареєстрували допрацьований варіант ініціативи – законопроєкт № 5124 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників».

✔️ Законопроєкт передбачає доповнення Кримінального кодексу України окремою статтею за погрозу чи насильство по відношенню до медичного або фармацевтичного працівника. Погроза вбивством каратиметься позбавленням волі терміном до 2 років, умисне нанесення побоїв легкої чи середньої тяжкості – до 5 років, тяжких ушкоджень – від 5 до 12 років.

На даний час законопроєкт перебуває на розгляді у Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Будемо переконувати колег у тому, що цей документ потрібно погодити та відправити на голосування до Верховної Ради.

Читайте також  Залишилось троє дітей: на Волині жінка вбила власного чоловіка

✅ Окрім посилення кримінальної відповідальності, пропоную МОЗ та МВС спільно напрацьовувати також інші шляхи захисту медиків.

Наприклад, ще на етапі виклику «швидкої» інформація може автоматично передаватись до МВС і перевірятись по базах. У випадку, якщо виклик надійшов з адреси, де мешкають «проблемні» персонажі – люди з психічними розладами, алкоголіки, наркомани, які притягались до відповідальності за хуліганство – поліція має попередити медичних працівників про небезпеку, викликати або дільничного інспектора, або правоохоронців для супроводу.

Захист медиків – це комплексна проблема, яку можна вирішити лише спільними діями.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело