Назвали вакцини, які втрачають ефективність після введення другої дози. Які вакцини малоефективні

Британські вчені вважають, що ефективність вакцин починає знижуватися після щеплення другий дозою. Йдеться про препарати Pfizer і AstraZeneca.

Чому знизилася ефективність вакцин поки невідомо
У новому дослідженні вчені врахували дані (результати тестування) більше 1,2 мільйона учасників. Очікується, що реальний аналіз покаже менший захист, ніж клінічні випробування. До того ж вакцини не випробовувалися проти нині домінуючого варіанту Дельта.

Нові дослідження показують, що імунітет, який формують дві дози вакцин виробництва Pfizer і AstraZeneca, починає слабшати протягом 6 місяців,
– йдеться в результатах дослідження.

Який захист гарантують вакцини
Pfizer
Вакцина Pfizer ефективна на 88% через місяць після введення другої дози, але вже через 5 – 6 місяців захист знижується до 74%.

AstraZeneca
Зате вакцина AstraZeneca забезпечує 77% захист від інфекції через місяць після другої дози, однак через 4 – 5 місяців захист знижується до 67%.

Вчені припустили, що при найгіршому сценарії взимку захист проти коронавируса серед вакцинованих людей похилого віку може стати нижче 50%.
Як щодо інших вакцин
Зараз дослідження британських вчених охопило тільки вакцини Pfizer і AstraZeneca. Про зниження ефективності інших вакцин при введенні другої дози – мова не йде.

Втім, інше дослідження американських вчених показало, що ефективність вакцин проти коронавируса виробництва Pfizer і Moderna впала з 91% до 66% . Причиною цього теж вважають домінування варіанти Дельта.

 

Читайте також  На Волині від отруєння померла 2-річна дитина

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело