Categories: Україна

Депутати хочуть затвердити великий герб на позачерговій сесії у День Незалежності

У День Незалежності депутати можуть прийняти Великий герб: історики та геральдисти проти

Навіть найбільша помилка кажуть геральдисти – корона, зображена над усією композицією.

Великий герб депутати хочуть затвердити на позачерговій сесії, а її призначили на День Незалежності. Уже рік йде диспут чи потрібен нам Великий герб, якщо є такий досконалий тризуб. Який, до речі, міг би стати врівень і Великим. Однак у політиків інша думка.

Про це йдеться в сюжету журналіста Вікторії Никоненко.

За Конституцією повинен бути окремий законопроект про Великий Державний Герб, проголосований у Верховній Раді. Єдині вимоги, на ньому повинен бути Малий герб – тризуб і герб Війська Запорізького – тобто козак. Решта – фантазія художників. Для них в минулому році провели конкурс в якому переміг Олексій Кохан.

«Переможцем стала робота, яка мала менше зауважень. Є лев, що втілює західну Україну і козак з мушкетом – східну. А у нього є третій – архангел Михаїл. Були авторські цікаві знахідки, хоча цей проект не був новим, він подавався теж на попередні конкурси », – пояснює геральдист Андрій Гречило.

Втім, на голосування до Верховної Ради запропонували зовсім інший макет. Він теж брав участь в конкурсі, і претензій до нього явно більше. Навіть найбільша помилка кажуть геральдисти – корона, зображена над усією композицією.

«Як правило такі корони використовують конституційні монархії. Для України очевидно це не годиться, тому що якщо почитати нашу конституцію, в 5 статті записано, що Україна є республікою. Значно гірше те, що ті фігури щитодержателя топчуться ногами синьо-жовту стрічку », – додає геральдист.

Майбутній державний символ, який повинен об’єднати суспільство, вже тридцять років призводить тільки до суперечок. Тому, історики сходяться на думці, що Україні не потрібен новий герб.

«Тризуб є не просто нашим тисячолітнім гербом, що символізує спадкоємність державної традіції і об’єднує всіх українців. Це один з найбільш впізнаваних державних гербів в світі », – запевняє історик і депутат Володимир В’ятрович.

З ним погоджуються і геральдисти, навіть художник, який переміг в цьому році конкурс. «Я вважаю, що можна і обійтися абсолютно. Ну, ми до нього прожили 30 років з малим гербом », – запевняє Олексій Кохан.

У провладній фракції наголошують – тризуб нікуди не дінеться. Він і надалі буде представляти Україну і використовуватися на паспортах, табличках, фасадах будівель як і зараз.

«Великий герб – для таких виняткових випадків – друку, або на будівлях, де знаходиться президент або Кабмін, або ВР», – пояснює заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

Втім, поява Великого герба означає – заміну не тільки деяких печаток або табличок, законопроектом передбачені зміни і в грошових купюрах, а це чималі витрати з держбюджету.

«Я вже кілька разів пропонував прибрати його з конституції взагалі», – додає В’ятрович.

Однак ці зміни повинні підтримати не тільки 300 народних обранців, їх повинні винести на всеукраїнський референдум.

 

 

Yrij

Recent Posts

Настав час нервувати і тим, у кого бронь: у Міноборони зробили раптову заяву

Настав час нервувати і тим, у кого бронь: у Міноборони зробили раптову заяву Явки у…

5 години ago

В Україну мчить нестерпна спека, попереджають про температурні аномалії

В Україну мчить нестерпна спека, попереджають про температурні аномалії На рубежі травня та червня в…

7 години ago

Курс валют в обмінниках: скільки коштує долар та євро 15 травня

Курс валют в обмінниках: скільки коштує долар та євро 15 травня Долар в обмінних пунктах…

7 години ago

Несподіваний поворот: юрист розповіла, чи можна відмовитися від проходження медкомісії до ТЦК

Несподіваний поворот: юрист розповіла, чи можна відмовитися від проходження медкомісії до ТЦК В Україні особи,…

8 години ago

Нові правила мобілізації: чи будуть вручати повістки на кордоні та в консульствах

Нові правила мобілізації: чи будуть вручати повістки на кордоні та в консульствах Новий закон про…

13 години ago

Тюремний строк чи штраф – яке покарання загрожує ухилянтам від мобілізації

Тюремний строк чи штраф – яке покарання загрожує ухилянтам від мобілізації Військовозобов’язаному громадянину України, який…

15 години ago

This website uses cookies.