Categories: Україна

“Слуги народу” хочуть скасувати звання “Герой України” і всі почесні звання

Депутати Верховної Ради від фракції “Слуга народу” Юрій Камельчук, Тарас Тарасенко та Анатолій Остапенко пропонують парламенту скасувати звання “Герой України”, а також відзнаку “Іменна вогнепальна зброя” і все почесні звання України.


Про це йдеться в законопроєкті №5829 “Про внесення змін до закону “Про державні нагороди України” щодо вдосконалення системи державних нагород України, зареєстрованому в Раді 26 липня, передають Українські Новини.

При цьому законопроєктом пропонується ввести замість “Героя України” орден Золотого тризуба – найвищої державної нагороди України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного досягнення.

Також пропонується ввести такі нагороди, як Хрест “Честь і слава” – для нагородження за героїчний вчинок з ризиком для життя під час бойових дій, антитерористичних та миротворчих операцій і Хрест “Гідність і честь” – для нагородження за героїчний вчинок з ризиком для життя в мирний час.

Крім цього, законопроєктом пропонується скасувати всі почесні звання України, зокрема, “Народний артист”, “Заслужений артист”, “Заслужений журналіст”, “Заслужений лікар”, “Заслужений юрист”, “Мати-героїня”.

Замість них пропонується ввести такі звання, як “Гордість професії” і “Гордість нації”.

Згідно із законопроєктом, президент, голова Верховної Ради, перший заступник і заступник голови Верховної Ради, народні депутати, прем’єр-міністр, перший віцепрем’єр-міністр, віцепрем’єр-міністри, міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, депутати представницьких органів місцевого самоврядування можуть бути нагороджені державними нагородами тільки після завершення своїх повноважень, за винятком нагородження за особисту мужність і героїзм та нагородження президентськими нагородами в вигляді пам’ятних і ювілейних медалей.

Як повідомляли Українськi Новини, 78 депутатів Верховної Ради від фракцій “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, “Голос”, члени депутатських груп “Довіра”, “Партія “За майбутнє” і позафракційні пропонують парламенту рекомендувати президенту Володимиру Зеленському повернути звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу.

Зеленський присвоїв звання “Мати-героїня” 1 019 жінкам.

У 2020 році Зеленський присвоїв посмертно звання Героя України членам екіпажу літака МАУ, збитого в Ірані.

 

Yrij

Recent Posts

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

23 хв. ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

43 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

5 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

7 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

9 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

11 години ago

This website uses cookies.