Categories: Світ

У Зімбабве вчитель-самоук організував курси підготовки до іспитів у WhatsApp. Результати його студентів вражають

27-річний зімбабвієць Максвелл Чимедза створив свої курси, на яких готує місцевих школярів до складання іспитів, необхідних для вступу до коледжів і ВНЗ.

Чимедза не має профільної освіти і навіть користування комп’ютером для нього здається чимось складним. Однак саме він створив імпровізовану онлайн-школу, чиї учні склали іспит на рівні з тими, хто займався з приватними репетиторами і на дорогих курсах підготовки.

Історію незвичайного вчителя-самоука розповіло видання Rest of World.

Максвелл Чимедза, який дістав прізвисько доктор Макс, живе в селищі Мбаре, одному з найстаріших і найбідніших районів зімбабвійської столиці Хараре. Він не зміг вступити до університету, попри те, що в 2012 році склав 14 іспитів на максимальний бал — його батьки не мали грошей, щоб оплатити університет. Тому Чимедза вчитель не за освітою, а, радше, за покликанням і покликом душі.

У 2019 він запустив свої перші уроки через WhatsApp. Цей месенджер є ледь не ключем всього зімбабвійського інтернету, адже на нього припадає близько половини місцевого трафіку. Всередині програми сформувалася ціла екосистема — наприклад, місцевий стартап 263Chat у підсумку став повноцінним медіа всередині месенджера, а в червні 2021 року місцева студія випустила перший WhatsApp-серіал з елементами інтерактиву.

Водночас доступ в інтернет у Зімбабве можуть дозволити собі далеко не всі. Так, один гігабайт коштує близько десяти доларів. Однак пакети, в які входять окремі застосунки, коштують значно дешевше. Наприклад, безлімітний тижневий доступ у WhatsApp на тиждень можна купити за долар.

Саме тому Чимедза вибрав месенджер для навчання дітей. Він створив там кілька «класів» з різними розкладами, а також постійно скидає своїм учням навчальні матеріали, проводить уроки та тести. Доктор Макс спеціалізується саме на передекзаменаційній підготовці. «За три місяці я відполірую учня і він отримає відмінні бали», — розповідає він.

Його робота, на відміну від звичайних репетиторів, коштує відносно недорого — близько 10 доларів на місяць.

Хай як би дивно це звучало, але коронавірус пішов Чимедза на користь. Школи закрилися, а уроки перенеслися в онлайн, завдяки йому він якийсь час навчав до 200 студентів. У вересні, коли школи все-таки відкрили для підготовки до іспитів, у нього залишилося 64 учні. Іспити склали всі, до того ж 41 з них — на найвищі бали.

Зараз Чимедза сподівається, що уряд вирішить включити навчання через WhatsApp у шкільну програму. Він упевнений — ця новація підвищить успішність студентів. Однак не всі думають, що це гарна ідея.

«У нас в сільській місцевості існують зони в 150 квадратних кілометрів, в яких зв’язку немає взагалі. Навіть щоб зателефонувати, потрібно видиратися на пагорб», — каже Джозіфат Гвежира, науковий співробітник Спілки прогресивних педагогів Зімбабве. Навіть йому, щоб поспілкуватися з журналістами, довелося добиратися до школи, де є доступ в інтернет. Він також розповів, що навчає 80 осіб, і половина з них не мають мобільного телефону.

Yrij

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

14 хв. ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

2 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

4 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

12 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

12 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

16 години ago

This website uses cookies.