Авторитетні медики пояснили, чому не можна звільняти Степанова: названо аргументи

Авторитетні медики України одностайно підтримали міністра охорони здоров’я Максима Степанова, виступивши проти його відставки. Вони відзначили, що поки в країні немає належної професійної заміни в медичній сфері.

Всього Степанова підтримали 13 із 19 членів Медичної ради, серед них директор Інституту серця Міністерства охорони здоров’я, кардіохірург Борис Тодуров і провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська. Медики записали спільне звернення до народних депутатів Верховної Ради, йшлося на пресбрифінгу Медичної ради при Міністерстві охорони здоров’я з приводу критичної ситуації у сфері охорони здоров’я в понеділок, 17 травня.

Лікарі наголосили, що у випадку відставки Степанова медики залишають за собою право вжити крайні заходи.

“Шановні народні депутати! Це звернення – спроба достукатися до вашого розуму, серця та совісті. Напередодні винесення на голосування питання про відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова хочемо застерегти вас від величезної помилки, яка може коштуватиме життя десяткам тисяч українців. Звільнити дійсно професійного міністра без наявності більш фахової кандидатури на цю посаду у розпал світової пандемії можуть лише ті, кому байдужа доля багатомільйонної нації”, – йдеться у заяві.

Лікарі зазначили, що Степанов – медик за освітою та за покликанням. Також він як чиновник перебуває на своєму місці і як ніхто обізнаний у проблемах галузі.

“Він заважає багатьом тим, що намагається зробити медицину чесною, прозорою і дієвою”, – додали медики.

Медики підкреслили, що завдяки Степанову вдалося досягти домовленостей щодо мільйонних контрактів на постачання вакцин від COVID-19.

“Фактично без допомоги від інших гілок влади, в тому числі й від парламенту, який у бюджеті урізав необхідну на вакцини суму витрат з 15 до 4 млрд грн, він зміг домовитися про мільйонні контракти на постачання вакцин, зміг приборкати три хвилі пандемії з мінімальними втратами і доволі м’якими порівняно з іншими країнами обмежувальними заходами”, – йдеться в зверненні.

Читайте також  "Штам "Дельта" цього не пробачає": лікарка пояснила, чому вакциновані українці заражаються вірусом

Зазначимо, що міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що не писав ніякої заяви на звільнення і має намір далі боротися за якісну медицину для громадян. Крім того, він засудив політиків, які виступають проти таких змін.

Пізніше профільний комітет не зміг визначитися і вирішив залишити це питання на розсуд народних депутатів.

Нагадаємо, що 14 травня стало відомо, що прем’єр-міністр України Шмигаль зробив подання про відставку Степанова в парламент. За даними ЗМІ, замінити його може чинний заступник, головний санлікар країни Віктор Ляшко.

Цю кандидатуру як заміну Степанову підтвердив глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, анонсувавши нові кадрові зміни.

Додамо, що провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська розкритикувала можливе звільнення міністра охорони здоров’я Степанова.

Також опитування показало, що понад половину українців виступили проти звільнення міністра охорони здоров’я Степанова.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело