Як уникнути відрахувань з пенсій: українським людям похилого віку дали вичерпну відповідь

Як уникнути відрахувань з пенсій: українським людям похилого віку дали вичерпну відповідь

Пенсіонерам дали інструкцію, як уникнути відрахувань з пенсій

На сайті ГУ Пенсійного фонду України у Київській області з’явилася інформація про те, що необхідно знати пенсіонерам, щоб уникнути відрахувань з пенсій.

Переплата пенсій – це сума пенсії, яка була виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством. З урахуванням підвищень, надбавок, сум індексації та інших доплат до пенсій. Однією з основних причин виникнення переплат пенсій є несвоєчасне повідомлення органів ПФУ про працевлаштування, з вини пенсіонера.

Якщо літня людина працює, це впливає на його право на надбавки, підвищення і доплати.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
“Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера, проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено”, – йдеться в повідомленні.

Непрацюючим пенсіонерам, які мають на утриманні неповнолітніх дітей, встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень. Вона припиняється у разі працевлаштування. Якщо літня людина пішла на роботу, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років, виплата повинна припинитися.

Українцю повинні повідомити про його обов’язок у разі працевлаштування протягом десяти днів надати дані про це в органи ПФУ, при призначенні (перерахунку) пенсії.

“Якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане про це відомо. Оскільки систематично здійснюється звірка даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб – підприємців та виявляється факт працевлаштування. Однак, на дату звірки вже обчислюється сума надміру виплачених пенсійних коштів”, – йдеться на сайті ГУ ПФУ в Київській області.

Читайте також  «Шокуюче рішення уряду щодо пенсій в Україні: хто зможе отримати пенсію незалежно від страхового стажу?»

пенсіонери в Україні, фото Pxhere

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело