Літні перехворіли, а молоді – під загрозою: медики пояснили, як змінилися симптоми covid-19 в Україні

Експерти заявляють, що в Україні на фоні третьої хвилі коронавірусу спостерігаються зміни симптомів захворювання. Сама хвороба тепер протікає складніше для деяких груп. Медики розповіли, які зміни в клінічну картину привнесли нові штами covid-19 і чим відрізняються симптоми хвороби під час нової хвилі.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

В Івано-Франківській області в лютому спостерігався високий рівень захворюваності. На початку березня там виявили “британський” штам коронавірусу. За кілька днів до цього область перейшла в червону зону.

І медики вважають, що це пов’язано. За словами сімейного лікаря, з Івано-Франківська Уляни Шпільчак, коронавірусне захворювання зараз протікає складніше у людей у віці близько 35 років.

“Спочатку хворі відчувають себе нормально, а на 7-9 добу у них різко підвищується температура до 39,5, починаються хрипи і задишка”, – розповідає лікар.

Зараз пацієнти більше скаржаться не на втрату смаку або нюху, а на головний біль. Але в останні дні, за даними медика, потік пацієнтів зменшився. Так, 15 березня, наприклад, до неї звернулися тільки три пацієнти з позитивним тестом, хоча два тижні тому їх було по 13 на день.

Різницю в симптомах підтверджує і лікар Миргородської лікарні інтенсивного лікування Ірина Дишлева. За її словами, пацієнти більше скаржаться на запалення очей, кон’юнктивіт і нежить, хоча восени у більшості хворих була закладеність носа.

“Вірус став контактним. Літні люди більш обережні, багато з них перехворіли. А молоді втратили пильність і стали доступними для нього”, – зазначає Ірина Дишлева.
За даними лікаря загальної практики Лілії Черненко захворювання зараз починається як звичайне ГРВІ, але через 2-3 дні рентген показує пневмонію.

Читайте також  У МОЗі уточнили, скільки школярів хворіють на COVID-19 і коли переходити дистанційне навчання

“У порівнянні з осінніми скаргами, зараз більше людей з болем у горлі. Крім того, тепер з позитивним тестом частіше стали звертатися підлітки”, – розповідає Черненко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело