Коли дозволять не носити маски та відкриють кордони? Відповіді на топзапитання про COVID-19

Коли дозволять не носити маски та відкриють кордони? Відповіді на топзапитання про COVID-19

Уже понад рік у світі бушує епідемія коронавірусу, а людство досі не знає, як житиме далі. Скільки ще часу нам доведеться носити захисні маски, робити тести, вакцинуватись? Коли нарешті відкриються кордони і загалом, коли ж люди повернуться до нормального життя без обмежень?

1. Чи варто робити вакцинацію від коронавірусу?

У питанні вакцинації люди обговорюють два аспекти, розповіли експерти, медики та політики на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”.

До першого входять дві теорії.Конспірологічна, що вакцина – зло, а разом з уколом людині вводять певний мікрочип, з допомогою якого її контролюватимуть. А друга полягає в сумнівах людей щодо надійності, безпечності та ефективності щеплення, оскільки вакцина була створена і випущена буквально за рік.

Другий обговорюваний аспект полягає в запевненнях із боку науковців, що нічого ефективнішого за антибіотики та вакцинацію в медицині ще не винайшли. І єдиний шлях пришвидшити закінчення пандемії коронавірусу на цю мить – вакцинація. Лише вона допоможе досягти колективного імунітету на 60%, розірве ланцюжок передавання вірусу та зменшить кількість складних форм хвороби та смертей від COVID-19.

“Ефективність вакцини –95% захисту.Це означає, що у 20 разів знижується ймовірність захворіти і майже зникає можливість отримати важкі ускладнення.Таке рідко буває і якщо підтвердиться після закінчення випробувань, то це одна з найефективніших вакцин, які нам відомі”, – казав у нещодавньому інтерв’ю  директор Global Virus Network Center of Excellence, радник Всесвітньої організації охорони здоров’я і ад’юнкт-професор Університету Джорджа Вашингтона Костянтин Чумаков.

В Україні процес вакцинації має початися після 15 лютого. Протягом 2021 року планують імунізувати не менш як половину населення.

2. Чи можна заразитися коронавірусом вдруге?

Читайте також  У популярній серед українських туристів країні ввели нові обмеження: що тепер заборонено

Оскільки чимало людей вже перехворіло різними формами вірусів – одне з найактуальніших запитань нині, а чи можна повторно заразитися COVID-19. Відповідь медиків – можна, але поки це не є масовим процесом. Здебільшого до повторного зараження схильні люди з проблемним імунітетом. Таких у світі близько 30%. Більшість буде стійка до повторного інфікування не лише завдяки виробленим антитілам, а й загалом іншим імунним захистам організму.

“Дослідження показують, що антитіла після інфікування тримаються в організмі десь із пів року. Чим легше перехворіла людина – тим менше антитіл виділив організм, відповідно, тим меншим буде їхній титр. Але окрім них імунітет має інший потужний захист. Це клітини імунної пам’яті, Т-клітини. Потрібен ще рік, аби зрозуміти, як усе рухатиметься далі. Поки інформації замало”,– розповів  один із імунологів мережі лікарень “Діла”.

3. Чи буде новий карантин

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов переконує: епідемія коронавірусу в Україні стабілізована, про що, власне, говорять цифри у загальній статистиці.

“Минулого тижня у нас було 25 тисяч випадків, а в перший тиждень грудня – більш ніж 89 тис. В лікарнях від коронавірусу нині лікується 18 тисяч осіб. Ми перебуваємо на 34-му місці в Європі за рівнем смертності від COVID-19 на мільйон населення. Це головний результат наших дій, бо ми зберегли більше життів, ніж навіть інші країни.Не думаю, що буде потреба заходити в жорсткий карантин до квітня-травня”, – сказав він у коментарі.

Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та голова організації в Україні, розділяє оптимізм очільника МОЗ, проте закликає перевіряти більшу кількість населення не лише тестами ПЛР, а й тестами на антиген, які мають бути в усіх лікарнях країни.

“Епідемію ще не подолано, ми це бачимо з ситуації в регіонах України.Тестування необхідно збільшити щонайменше втричі”, – погодилася з ним голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер.

Читайте також  Лікарка спрогнозувала подвійний темп заражень COVID-19 в Україні

4. Чи введуть паспорти вакцинації та коли відкриють кордони

“Відповіді на це запитання зараз вам ніхто не дасть”, – чесно зізнався міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Мовляв, у всіх були певні надії на вакцинацію, але процес іде не так швидко, як хотілося б.Послаблення на в’їзд можуть ввести хіба що на літо і то лише окремі країни. Які – міністр не каже.

“Пандемія загалом створила фестиваль паніки та істерики в світі, навіть країни Шенгену закривались одна від одної. Це не особливе якесь ставлення до українців – це загальна політика, зумовлена винятково страхом перед поширенням коронавірусу в Європейському Союзі”, – додав він.

Об’єктивна реальність на найближчі пів року така, що обов’язковою умовою для перетину кордону з іншими країнами стане тест ПЛР на наявність коронавірусу. Що стосується паспортів імунізації, то тут у європейських урядах досі триває дискусія щодо їх впровадження. Ніхто не знає, скільки саме часу триватиме імунітет після вакцинації. Якщо по пів року – то сенсу вводити вакцинальні документи немає. Однак цілком імовірно, що їх можуть запровадити хоча би в період виходу з карантину та як заохочувальний елемент для більшого охоплення вакцинації.

5. Коли ж люди повернуться до нормального життя та перестануть носити маски
Ситуація минулорічної весни, коли світ охопила паніка та істерика, куди бігти і що робити, – вже не повториться. Про це каже Ярно Хабіхт із ВООЗ. Однак у найближчі роки, навіть попри масову вакцинацію, потрібно буде носити захисні маски, ретельно мити руки та дотримуватися соціальної дистанції.

“Дотримуючись цих заходів, ми зможемо вирівняти ситуацію. Такого, як у березні 2020 року, вже не буде. Ми вийдемо з цієї пандемії, але коли це станеться – ніхто поки не знає”, – додав він.

Читайте також  В Україні ввели обов'язкову вакцинацію: як покарають за відмову та які країни вже пішли на такий крок

Якщо підсумувати, то в найближчий рік світ усе ще шукатиме способи навчитися жити з епідемією коронавірусу та навіть взяти її під контроль ближче до кінця року з допомогою масової вакцинації.

Проте захисні маски доведеться носити не лише цього року, а й наступного теж. Оскільки перенесена інфекція не забезпечує пожиттєвого захисту,можна припустити, що вакцинація від COVID-19 стане щорічною. Так триватиме доти, доки на коронавірус не перехворіє щонайменше 60% землян. Лише після цього епідемія почне спадати.

Найімовірніше, це станеться не раніше початку 2022 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело