Уже через три роки! Гарна новина! Вся країна цього чекає! У МОЗ зробили резонансну заяву – міністр обнадіяв. Що потрібно знати українцям

У МОЗ розраховують, що наступного року в Україні буде зроблено не менше ніж 250 операцій з трансплантації.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив під час онлайн-брифінгу.

За його словами, цього року українські медики зробили 118 операцій з трансплантації органів: 8 пересадок серця, одну з яких здійснили вчора у Львові; 19 пересадок печінки; 91 пересадку нирки.

Міністр уточнив, що 2019 року в Україні було зроблено 78 операцій з трансплантації.

«Згідно з нашими планами, у 2021 році ми збільшимо кількість трансплантацій мінімум в два рази – не менше ніж 250 трансплантацій загалом», – наголосив Степанов.

Він сподівається, що наступного року не потрібно буде, зокрема, направляти українців за кордон на операції з пересадки печінки.

Також, за словами Степанова, згідно з оцінками МОЗ, щороку в Україні загалом близько 5 тис. громадян потребують трансплантації нирок, печінки, серця, легень чи підшлункової залози.

Міністр зазначив, що 29 років в Україні трансплантологія перебувала у занепаді, попри те, що були лікарі, які вміли робити операції з трансплантації, але дуже часто вони виїжджали за кордон.

«Ми прагнемо здобути трансплантаційну незалежність. Я вважаю, що ми в змозі це досягти за три роки. Це означає, що всі наші громадяни, які будуть потребувати трансплантації, будуть її робити в Україні, а не шукати кращої долі за кордоном», – сказав Степанов.

Крім того, він повідомив, що цього тижня уряд ухвалив дві важливі постанови. Однією з них доповнено перелік закладів охорони здоров’я, які долучаються до пілотного проекту з розвитку трансплантології. Проектом передбачено, що МОЗ розраховує відповідні тарифи і виділяє кошти закладам охорони здоров’я за операції з трансплантації. Він повідомив, що на сьогодні в Україні 38 закладів, які будуть брати участь у цьому пілотному проекті, також до нього включено одну приватну клініку.

Читайте також  Відомий цілитeль до cмeрті зaлікувaв хвoру українку

Іншою постановою затверджено положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів, тканин і клітин. Запуск цієї системи планується з 1 січня 2021 року. За словами Степанова, без цієї системи сфера трансплантології не може повноцінно функціонувати. Він додав, що ця система мала бути запущена ще в 2019 році.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело