Лікар розповіла, чи допоможе перемогти Covid-19 карантин “вихідного дня”

Катерина Амосова оцінила недавню ініціативу нардепа зі Слуги народу.

Лікар-кардіолог, доктор медичних наук і професор Катерина Амосова оцінила ініціативу нардепа від Слуги народу і керівника медичного комітету Ради Михайла Радуцького про введення в Україні в умовах пандемії Covid-19 карантину вихідного дня.

Як розповіла вона в інтерв’ю Главреду, ідеї, подібні ідеї Радуцького, поки не знайшли підтвердження в щоденній медичній практиці.

“Я моніторю англомовні публікації, які, в тому числі стосуються й ефективності різних обмежувальних заходів на рівні організації охорони здоров’я, соціальної медицини, методів лікування і профілактики людей. До чого я веду? Я зустрічала такі ідеї, але не чула доказів їх ефективності. Мені здається – перш, ніж піддавати цьому всю країну з різною епідситуацією в регіонах, можна було б спробувати ввести такий карантин в одному місті як пілотний проект та оцінити ефективність. Західна наука стверджує, що карантини дозволяють перервати поширення інфекції, і чим вони довше, тим це ефективніше. Тобто такі локдауни повинні бути досить довгими, і їх не потрібно поспішати знімати”, – заявила Амосова.

За словами медика, над розв’язанням проблеми зі введенням / не введенням жорсткого карантину (подібного до того, що вводився навесні 2020 року) зараз б’ються кращі вчені по всьому світу – і безрезультатно.

“За даними так званого числа репродукції, поширення інфекції в місті чи регіоні зменшується, як тільки зменшується число хворих. Після цього неминуче слід зменшення локдауна і також неминуче інфекція знову починає швидше поширюватися. Тому, щоб не жити за такою синусоїді, світові вчені намагаються знайти більш щадні підходи, ніж тотальний локдаун, який не розв’яже проблеми, у зв’язку з чим окремі країни вводять комендантські години, а Великобританія серйозно обговорює питання такого переривника, бо їм нікуди класти хворих. Але до появи вакцини ніхто точно не знає, який з цих шляхів виявиться найбільш правильним”, ‒ підсумувала Амосова.

Читайте також  В Україні виник дефіцит гречки: спрогнозовано нову ціну

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело