В Україні виростили найбільший у світі алмаз. Відео

В українській лабораторії виростили найбільший в світі алмаз в 109 карат. Його оцінили в півмільйона доларів США і вже продали.

В Україні виростили найбільший в світі алмаз. Джерело: ілюстрація

До цього найбільший штучний камінь становив від 10 до 20 карат, повідомляє “ТСН”.

Рекордсмен зараз знаходиться в Америці, де, після сертифікації на рекорд, його досі вивчають іноземні експерти. Подивитися на нього можна тільки з екрану комп’ютера.

Найбільший у світі алмаз.

“Коли говориш людині, що 109 карат, він уявляє собі десь таку цеглу, але насправді можу вам для прикладу показати камінь в 23 карата. І ви зможете оцінити, що камінь в 109 десь приблизно в 5 разів більше”, – зазначила комерційний директор заводу по вирощуванню алмазів Юлія Пушер.

Вирощують дорослі алмази з крихітних – діаметром близько 0,5 міліметра. За допомогою хімічних речовин їх перетворюють в міліметрові камені, які далі в керамічній колбі переміщують у величезний прес. Там під величезною температурою камінь за місяці виростає до великого алмаза.

Камінь штучно виростили в Україні.

Під кожним пресом маленьким алмазам створюють умови, схожі на ті, що на глибині сотні кілометрів у товщі землі. Однак, якщо там камінь росте мільйони років, то в лабораторії це можна зробити за кілька тижнів.

Читайте також  Вакцини від грипу вже є у аптеках. Скільки українцям коштуватиме захист

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело