В Україні розвиватимуть посмертне донорство

В Україні планують увосьмеро збільшити кількість операцій з трансплантації серця.

У Міністерстві охорони здоров’я визначили план з розвитку трансплантації в Україні протягом 2021-2023 років. Серед основних пріоритетів – суттєве збільшення трансплантацій шляхом розвитку посмертного донорства та розширення видів органної трансплантації. Про це розповів міністр охорони Максим Степанов на брифінгу, пише ТСН.

«2021 року хочемо втричі збільшити кількість операцій з трансплантації нирок, з трансплантації печінки – вчетверо, а з трансплантації серця – увосьмеро. Це не просто цифри, це прораховані можливості нашої країни щодо здійснення трансплантації», – заявив Степанов.

Він також зазначив, що 2020 року на пілотний проєкт з трансплантації передбачено 112 мільйонів гривень, а 2021 року планується закладення 585 мільйонів гривень.

Окрім розширення фінансування самих операцій, МОЗ хоче збільшити кошти на закупівлю імуносупресивних лікарських засобів, які людина приймає протягом усього життя після пересадки органів.

Степанов назвав головні пріоритети для трансплантації в Україні: суттєве збільшення трансплантації кісткового мозку. розвиток трансплант-координації і логістики із залученням цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС і Нацполіції. Також потрібно закупити необхідне лабораторне устаткування і сертифіковані центри забору органів.

Очільник МОЗ також наголосив на здобутках української медицини, а саме першої в Україні трансплантації підшлункової залози, яку провели 7 серпня у Львові. Також наразі вже 24 лікарні беруть участь у пілоті з трансплантації, їхній перелік буде розширюватися.

Водночас в Україні ще не зробили жодної трансплантації легень, а кількість операцій з пересадки значно програє закордонній. Так, 2019 року в Україні було зроблено 128 трансплантацій нирок, коли в Іспанії провели 4423 таких операцій.

Читайте також  "Я тебе зараз на**й заб'ю": господиня оселі жорстоко побила неповнолітніх студенток-квартиранток (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело