Посольство Британії заявило, що Україна обмежить виїзд своїх громадян: з’явилася відповідь МЗС

З України у Великобританію нібито зможуть потрапити лише ті громадяни, які мають там постійне місце проживання. Крім того, для виїзду вони повинні отримати спеціальний дозвіл Міністерства закордонних справ.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Посольства Великобританії в Україні у Facebook. Втім, МЗС у коментарі “Європейській правді” запевнило, що загальних обмежень виїзду громадян України за кордон не існує, а в ухваленні рішення стосовно авіарейсів відомство виконує лише функцію комунікатора.
За даними посольства, дозвіл на виїзд з України надається для тих, хто летітиме прямими рейсами до Великобританії, рейсами до третіх країн, які мають авіасполучення з королівством, або перетинатиме наземний кордон країни.

Однак у роз’ясненні МЗС зазначено, що обмеження на виїзд стосується лише перетину кордону у “закритих” пунктах, передусім в аеропортах.

“Чинним законодавством не встановлено жодних додаткових обмежень щодо виїзду громадян України за кордон. В умовах протидії поширенню епідемії коронавірусу в Україні уряд ухвалив рішення про закриття окремих пунктів пропуску через державний кордон, зокрема, для повітряного сполучення”, – зазначили у коментарі, наголосивши, що іноземні дипломатичні представництва в Україні поінформували лише про перелік цих пунктів.

Відтак, повідомлення посольства Великобританії про те, що для наземного перетину кордону також потрібен дозвіл українського МЗС, є хибним.

Зі свого боку у посольстві Великобританії наполягають на тому, що для своєчасного інформування МЗС України про виїзд її громадян, воно має отримувати від резидентів дані за 72 години до запланованої подорожі. У формі слід вказати:

повне ім’я;

дату народження;

номер паспорта і термін дії;

дозвіл на проживання та термін його дії;

сканкопію дозволу на проживання;

деталі маршруту.

“Звертаємо увагу, що українська влада повідомила нам, що тільки українці з постійним місцем проживання у зарубіжних країнах зможуть виїхати з України. Тому ми не можемо допомогти жодним українським громадянам з іншими візами Великобританії або дозволами на виїзд із України”, – наголосили у дипломатичній установі.

Читайте також  У Рівному в ДТП постраждало немовля

При цьому в МЗС наполягають на тому, що вони не надають дозволи чи відмови у дозволі на виїзд за кордон і не передавали таку інформацію дипустановам. “Іншої інформації про обмеження виїзду за кордон чи необхідності отримання від Міністерства закордонних справ України дозволів на виїзд громадян України, зокрема тих, які мають посвідки на постійне проживання за кордоном, МЗС не давало”, – пояснили у дипвідомстві.

Аналогічну позицію висловили і в Державній прикордонній службі України, запевнивши, що жодного розпорядження про обмеження виїзду українців за межі держави немає. У коментарі для ВВС прикордонники нагадали, що громадяни можуть виїздити через відкриті 19 пунктів пропуску на сухопутному кордоні.

“В умовах пандемії коронавірусу МЗС виконує комунікаційну функцію між центральними органами виконавчої влади, які здійснюють свої повноваження у сфері забезпечення перевезення пасажирів та охорони державного кордону, та іноземними дипломатичними представництвами в Україні”, – додали в МЗС.

У мережі оприлюднену посольством Великобританії новину про жорсткі обмеження сприйняли з обуренням і почали проводити паралелі з тоталітарною радянською системою.

“Back to the USSR. Посольство Великобританії в Україні стверджує, що офіційний Київ повідомив партнерів про заборону для виїзду своїх громадян без окремого дозволу Міністерства закордонних справ”, – написав експерт із консталтингу Ігор Рубан.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело