Не приховають нічого: Зеленський зробив жорстий сюрприз своєму Офісу і депутатам

Президент України Володимир Зеленський хоче змусити співробітників Офісу президента подавати податкові декларації. А ще він збирається кардинально змінити роботу НАЗК.

Такі пропозиції містяться в президентському законопроекті (№1029). Також в планах скоротити державне фінансування політичних партій.

У документі сказано, що дію закону про запобігання корупції хочуть поширити на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби та на помічників суддів.

“Декларації керівника Офісу президента, його першого заступника і заступника підлягатимуть обов’язковій повній перевірці НАЗК як посадових осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище”, – сказано в матеріалі.

Володимир Зеленський також хоче радикально змінити систему управління в Нацагентстві з питань запобігання корупції. Пропонується, що замість п’яти членів керувати ним буде голова, якого призначить Кабмін.

Главу НАЗК, згідно із законопроектом, будуть призначати на 4 роки. Одна і та ж людина не зможе обіймати дану посаду двічі поспіль. Однією з підстав для звільнення буде висновок комісії про неефективність його роботи.

“Глава Агентства зможе призначити собі трьох заступників. За його рішенням може бути створено не більше 6 територіальних органів НАЗК, територія діяльності яких може не збігатися з адміністративно-територіальних поділом”, – йдеться в матеріалі.

Також закон розширює коло осіб, які зобов’язані подавати декларації. Їх будуть зобов’язані подавати ті, хто працює на посадах в сфері оперативно-розшукової, розвідувальної, контррозвідувальної діяльності, якщо їх призначає і звільняє президент актами без грифа секретності.

До того ж подавати декларації змусять кандидатів в нардепи. Зараз це не передбачено.

Також законопроектом пропонується скоротити щорічне державне фінансування партій з 0,02 до 0,01 розміру мінімальної зарплати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь в голосуванні по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах народних депутатів.

Читайте також  Зеленський анонсував запуск іпотечного кредитування із сенсаційно низькою ставкою (відео)

Право на держфінансування матимуть партії, які набрали не менше 5% голосів в багатомандатному виборчому окрузі. Зараз фінансування отримують партії, які подолали 2% – ий поріг.

А ще Президент України Володимир Зеленський в законопроекті про автомобілях на Єврономер, який був зареєстрований у Верховній Раді, запропонував відстрочити штрафи на 90 днів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -