“Пенсія стане жорстко недоступною для багатьох громадян”: з 1 січня будуть нові правила, пенсіонери приголомшені

“Пенсія стане жорстко недоступною для багатьох громадян”: з 1 січня будуть нові правила, пенсіонери приголомшені

Вже за три тижні, з 1 січня, пенсія для українців стане менш доступною, ніж зараз. Це пов’язано з тим, що одна з головних умов виходу на пенсію стане жорсткішою. Йдеться про страховий стаж, якого вже з 1 січня українцям знадобиться більше, щоби вчасно вийти на пенсію.

Як інформує “biz,today/ua”, такими є вимоги пенсійної реформи, яка зараз відбувається в Україні.

Отже, якщо у 2023 році українцям достатньо було мати 30 років страхового стажу, щоби вчасно вийти на пенсію, то з 2024 знадобиться вже 31 рік.

При цьому багато українців, яким не вистачає страхового стажу, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, можуть спробувати щастя у 63 роки. У такому віці вимога щодо стажу значно м’якша. Так, нинішнього року вистачило б і 20 років стажу, щоб вийти на пенсію у 63 роки. Проте з початку 2024 року зросте вимога щодо стажу і для 63-річних громадян. Їм уже потрібно буде мати мінімум 21 рік стажу.

При цьому ті, хто не “впишеться” і в 63-річний вік для виходу на пенсію, все ж таки можуть вийти у 65. Там мінімальна вимога щодо стажу ще нижча – лише 15 років. Причому вона поки що залишатиметься незмінною.

Згідно зі статистикою, сьогодні українці виходять на пенсію із середнім страховим стажем 32 роки. А це означає, що вже після 2025 року більшість 60-річних українців не зможуть вийти на пенсію вчасно. Адже вимога щодо стажу приростає з кожним роком, і у 2026 році, щоб вийти на пенсію у 60, уже потрібно буде щонайменше 33 роки стажу.

Читайте також  1638 гривен у руки! Українців очікує подвійне збільшення оплати. Це торкнеться кожного

Стаж, якого бракує, можна купити

Якщо майбутній пенсіонер купує додатковий стаж безпосередньо перед виходом на пенсію, то йому потрібно буде заплатити по 44% від мінімальної зарплати за кожен місяць стажу, що бракує. Нині це становить 2948 грн.

Якщо ж до виходу на пенсію є ще чимало часу, а ви зараз офіційно не працюєте, то можна щомісяця сплачувати мінімальний страховий внесок у розмірі 22% від мінімальної зарплати. Зараз це становить 1474 грн, але вже з січня 2024 року необхідний платіж стане вищим, оскільки зросте мінімалка.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело