В Україні вирішили заборонити пальмову олію: з яких продуктів вона зникне повністю

В Україні планують повністю заборонити використання пальмової олії в дитячому харчуванні, а також молочних продуктах і кондитерських виробах. Інші продукти з пальмовою олією пропонують маркувати так, щоб покупець одразу знав про наявність цього небезпечного інгредієнта.

Пальмову олію в Україні заборонять, але не у всіх продуктах
Відповідний законопроект№ 5148 схвалили в першому читанні депутати Верховної Ради. Як стало відомо з онлайн-трансляції засідання в YouTube, за документ проголосували 304 депутати, з них 221 – від “Слуги народу”, 15 – від “Батьківщини”, 19 – від “Довіри”, 14 – “За майбутнє”, 17 – “Голос”, 10 – ОТЗЖ, 2 – “Європейська солідарність”, 9 – позафракційні (щоб подивитися поіменне голосування, доскролльте новина до кінця).

Зокрема, пропонується заборонити пальмову олію в таких продуктах:

Традиційні молочні продукти. Згідно із законодавством, це масло, сири, а також кисломолочні продукти – ацидофілін, кисле молоко, ряжанка, сметана, сир, кефір. Тобто, наприклад, йогурт в цей список не входить.

Дитяче харчування і суміші.

Кондитерські вироби, причому не тільки печиво і тістечка, але також і шоколад, морозиво.

Чому забороняють пальмову олію?
Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів по всьому світу. При цьому, як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, ВООЗ на підставі 48 досліджень заявляє про серйозну шкоду цього продукту для здоров’я.

Справа в тому, що пальмова олія стає твердим після спеціальної обробки – гідрогенізації. Це процес насичення сильно розігрітого масла атомами водню. Під час гідрогенізації атоми водню перетворюють рослинні жири в так звані трансжири.

За даними досліджень, вони заважають нормальній роботі організму і в результаті провокують розвиток раку, серцевих хвороб і діабету. За оцінками ВООЗ, 500 тис. Чоловік у всьому світі щорічно вмирають через серцево-судинні хвороби, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Читайте також  Заборонили вітаміни, які призначалися для cтимyлюють центральну нервову систему

Поізводітеля ніколи не відмовляться від пальмового масла добровільно, адже це дуже вигідно. Пальмова олія дуже дешеве. І ось за рахунок чого. Якщо з соняшнику з 1 га можна зробити 0,48 тони масла, то з олійної пальми – аж 3,7 тони. Крім того, пальмова олія довго зберігається.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело