Тарифи на електроенергію в Україні змінять: в Міненерго назвали нові терміни

Тарифи на електроенергію в Україні уряд обіцяв переглянути з 1 липня, але Міненерго ініціювало продовження терміну дії чинного ПСО до 1 серпня. Це означає, що в липні тариф на електроенергію для побутових споживачів залишиться колишнім -1,68 гривні за кіловат-годину.

Ситуація, що склалась на ринку електроенергії у травні-червні не дає поки можливості адекватно спрогнозувати тариф для населення. До 1 серпня Міненерго сподівається визначитися з новими цінами.

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко обіцяв представити нову модель спеціальних зобов’язань на ринку електроенергетики, але й досі нових ПСО так і немає, а отже з новими цінами щось не так.

У разі скасування механізму ПСО, ціна на електроенергію для населення відразу ж зрівняється з ціною для промисловості, що майже вдвічі дорожче – 3,5 грн за кВт · год. Наприклад, в разі споживання 500 кВт · год на місяць сума в платіжці збільшилася б з 840 до 1750 грн. Для більшості населення України така сума просто непідйомна.

Саме тому компанії “Енергоатом” і “Укргідроенерго” продовжують стримувати тарифи на електроенергію для населення і надалі буде їх регулювати. Але зараз потрібно визначитися з моделлю, за якою встановлюватимуть тарифи для населення з 1 серпня. Скоріше за все, залежати тарифи будуть від обсягу споживання. Ті, хто споживатиме більше електроенергії, відповідно, платитимуть більше. Таким чином, бідні українці будуть захищені державою.

Читайте також  МВФ заборонив знижувати українцям тарифи на газ: в лютому доведеться платити ринкову ціну

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело