Які медичні огляди повинні пройти діти перед школою: роз’яснення НСЗУ

Батьки першокласників вже почали подавати документи до шкіл. А разом з ними медичні довідки № 086-1/о, які містить висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, групу на фізкультурі та рекомендації до медичного догляду за дітьми. Але які медичні огляди повинні пройти діти перед школою – читайте у матеріалі.


Національна служба здоров’я України наголосила, що медичні довідки має видавати сімейний лікар або педіатр, з яким в дитини укладена декларація.

Також цей лікар направляє учня до вузьких спеціалістів, чиї висновки також потрібні для огляду.

Який медогляд мають пройти діти перед першим класом
Перед вступом у перший клас дітям потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

дитячий хірург;
дитячий ортопед-травматолог;
дитячий офтальмолог;
стоматолог;
інші спеціалісти за показаннями;

аналіз крові на гемоглобін;
інші аналізи за показаннями.
Медичний огляд для всіх школярів
Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком.

Так, можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не утворювати черг перед першим вересня. До того ж, це можна робити в часи пандемії, щоб уникнути скупчення в лікарнях.

Нагадаємо! Минулого року санлікар Віктор Ляшко наголошував, що діти можуть пройти медичний огляд через місяць-півтора після початку навчання, коли ситуація в регіоні стабілізується. Це повинні вирішити батьки дитини зі своїм сімейним лікарем.
У НСЗУ додають, що діти із 7 до 17 років мають, якщо є така необхідність, пройти огляди у вузьких спеціалістів та аналізи. Потрібні консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи сімейний лікар.

Додамо, що медичні огляди учнів є безкоштовними. Для консультації вузьких спеціалістів педіатр чи сімейний лікар повинен створити електронне направлення. З ним потрібно звернутися до медичного закладу.

Читайте також  Як діяти вчителю, якщо уроки зриває агресивний учень

Окрім того, направлення не потрібне для гінеколога дитячого та підліткового віку, підліткового психіатра, нарколога, дитячого стоматолога та лікаря, в якого під наглядом перебуває дитина з хронічними захворюваннями.

Схема періодичності обов’язкових медичних оглядів учнів / Фото з наказу МОЗ

До слова, карту щеплень до школи не обов’язково нести, якщо дитину вакцинували відповідно до календаря. У МОЗ наголошують, що навіть під час пандемії коронавірусу вакцинувати дітей необхідно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело