Українців зобов’яжуть вносити квартиру в базу: як житло візьмуть на контроль

В Україні кілька десятків нардепів з різних фракцій на чолі зі “слугою народу” Дмитром Наталухою пропонують ввести нові правила на ринку оренди. Ріелтори такий законопроєкт (№3618) розкритикували, мовляв, усім доведеться реєструватися на одній платформі, а власникам житла нібито обов’язково потрібно буде звертатися до агентів із нерухомості.

Водночас автори документу заспокоюють: права українців продавати або здавати житло в оренду самостійно порушувати не будуть, але і робити це без реєстрації також неправильно.

Детальніше про те, як і що може змінити новий законопроєкт – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Навіщо ухвалювати новий закон?
В Україні, як ідеться у пояснювальній записці до законопроєкту, близько 90% ринку оренди перебуває в тіні. І це велика проблема – бюджети недоотримують величезні суми. Згідно із законом, українець, який здає квартиру в оренду, повинен платити 18% прибуткового податку.

Наприклад, за квартиру вартістю 10 тисяч грн на рік власники повинні віддати 21,6 тис. грн податків. А таких квартир по всій країні – тисячі. Всі оголошення відкрито розміщують у мережі, але податки найчастіше не платять.

Не віддають частину державі навіть ті, хто здає елітну нерухомість. Головна проблема полягає в тому, що держава втрачає величезні надходження. Якщо будь-який українець, який отримав будь-якої заробіток, повинен сплатити з нього податки, то власники квартир виявилися обраними.

Головне завдання – вивести ринок із тіні. Щоправда, до втілення такого рішення є ціла низка питань.

І що тепер зміниться?
Перше – всі ріелтори повинні будуть пройти іспит (така система діє в 17 країнах ЄС, у США, в Канаді і т.д). Після іспиту можна буде отримати відповідний сертифікат.

“Кожен ріелтор повинен відповідати критеріям. У тих же США потрібно здавати біометричні дані, підтверджувати досвід роботи – у нас цього немає”, – розповідає автор законопроєкту.

Читайте також  Багатодітна мати з народження нещадно кaтyвaлa молодшого сина: історія Сашка шoкувала соцмережі (відео)

Сертифікат видаватиме Асоціація ріелторів. У нього збираються запросити всіх представників ріелторського бізнесу.

Друге – перш ніж продати або здати нерухомість, потрібно заповнити паспорт на неї. Зробити це можна як самостійно, так і за допомогою ріелтора. Такий принцип дозволить простежити, хто заробляє на оренді і в майбутньому перевірити, чи платить він податки.

Ріелтор Максим Бабуряк додає: самі ріелтори до такої ідеї ставляться вкрай скептично. “Не зрозуміло, хто і як оцінюватиме, як будуть видавати сертифікати. Також я не розумію, як можна провести контроль, якщо зараз ріелтор виступає посередником, з яким, найчастіше, навіть не укладають договір”, – говорить Бабуряк.

І хоч зрозумілих важелів контролю законодавці не пропонують, однак ввели жорсткі штрафи за порушення. Ріелтор, який працює без сертифіката, повинен заплатити 8500-17 000 грн штрафу, за повторне порушення доведеться віддати 17 000-34 000 грн.

Автор законопроєкту Дмитро Наталуха розповідає OBOZREVATEL: закон передбачає, що власник квартири зможе її продати або здати в оренду і самостійно (хоча в законі це чітко і не сказано). “Ми готові піти далі, щоб зняти всі маніпуляції і, думаю, вставимо в преамбулу законопроєкту частину про те, що відчуження власного об’єкта нерухомості можна реалізувати самостійно, або ж за допомогою посередників. Ми це пропишемо, щоб ніхто не зміг маніпулювати цією темою”, – заявив Наталуха.

І як тепер здати квартиру в оренду?
Після того, як закон ухвалять, потрібно буде внести паспорт (у ньому буде безліч характеристик) в єдиний реєстр. Наталуха обіцяє, що вносити дані можна буде абсолютно безкоштовно (зараз в документі це не прописано). Зробити це можна самостійно, або залучаючи фахівця (який заздалегідь повинен отримати документ, що підтверджує його кваліфікацію).

Читайте також  Зеленський підписав революційний закон, який передбачає безкоштовне харчування для дітей внутрішньо переміщених осіб в навчальних закладах

У паспорт потраплять десятки критеріїв:

прізвище, ім’я та по батькові;

дата народження;

місце проживання;

ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів

тип об’єкту нерухомості;

реєстраційний (кадастровий) номер об’єкта нерухомості;

адреса (місце розташування) об’єкта нерухомості;

відомості про документ на об’єкт нерухомості;

відомості про технічний стан об’єкта нерухомості;

відомості про наявність виконавчих проваджень щодо об’єкта нерухомості;

відомості про наявність заборгованості за платежами, пов’язаними з утриманням та обслуговуванням об’єкта нерухомості (з зазначенням стану такої заборгованості (погашена або непогашена)

і т.д.

Проти законопроєкту виступили і ріелтори, і нотаріуси. Як заявляють в нотаріальній палаті, документ “обмежує права власників самостійно розпоряджатись належними їм об’єктами нерухомого майна”. Мовляв, якщо законопроєкт ухвалять у такому вигляді, доведеться обов’язково звертатися до ріелторів (що порушує Конституцію), також єдина платформа може створити монополію, відзначають нотаріуси.

В ідеалі це дозволить запобігти шахрайським схемам. Правда, головна проблема – відсутність жорсткого контролю – залишається. Асоціація, яку створять для видачі сертифікатів ріелторів, зможе контролювати тільки ріелторів. А ось простих українців, які ухиляються від сплати податків, як і зараз, знайти і притягнути до відповідальності буде складно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело