Пільги, пенсії та субсидії можуть вимагати назад: що зміниться для українців

Рада готує українцям новий закон про спрощення повернення грошей від держави

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт, який зможе спростити стягнення з українців, пенсій, субсидій, пільг, а також стипендій та іншої допомоги від держави.

Йдеться про ті виплати, які українці отримували неправомірно. Новий законодавчий акт № 3551 власне змінює лише один пункт, але він дуже важливий.

Це скасування судового збору для місцевих органів виконавчої влади. Так, якщо раніше це зобов’язання повинен був виконувати позивач – органи місцевого самоврядування – то тепер Раду просять звільнити їх від сплати збору.

Судовий збір для такої категорії справ становить від 2102 грн. І через це на недбайливих одержувачів виплат від держави рідко позивалися, якщо вони добровільно відмовлялися повертати гроші.

“Прийняття цього законопроєкту дозволить забезпечити конституційну справедливість, верховенство права і ефективність верифікації державних виплат”, – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Після реєстрації документу у парламенті виникли побоювання, що тепер українців почнуть масово кликати до суду. Стримуючим фактором може стати, що в бюджеті недостатньо коштів виділяється для погашення таких зборів.

“Чи збільшиться після скасування судового збору кількість позовів – сказати складно, але, швидше за все, це все-таки відбудеться, адже обмеженість бюджетних асигнувань на ці цілі на сьогодні є серйозним стримуючим чинником для ініціювання судової процедури”, – пише “Сьогодні” з посиланням на експертів.

Інший фахівець каже, що на практиці прийняття даного законопроєкту відкриє шлях до масової подачі судових позовів від органів державної влади про повернення виплат.

Читайте також  На підтримку людей і бізнесу! Рада прийняла важливий законопроект на час карантину.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело