В Україні піднімуть тарифи на світло для населення — на скільки злетять ціни

У Кабміні планують поетапне підвищення цін на електроенергію для населення, в результаті тарифи в платіжках можуть збільшитися вже в поточному році. Міністр Олексій Оржель підкреслив, що рішення щодо тарифів для населення приймуть у 2020 році.

 

Український уряд розглядає можливість поетапного підвищення ціни на електроенергію для населення, зокрема скасування пільгової ціни 90 коп. за перші 100 кВт-ч. Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

“Давайте відверто: якщо наша промисловість платить дорожче, то вона менш конкурентоспроможна, а це зараз дуже відчутно — криза на зовнішніх ринках, коронавірусу та інші фактори, коли треба бути конкурентоспроможними. А електрична енергія є дуже важливим елементом в будь-якому виробництві. Саме тому, що у нас зараз зменшується тиск в рамках платіжки, ми можемо подумати про те, щоб підіймати поетапно і адекватно, з розумінням соціальних наслідків, тарифи для населення”, – сказав міністр.

Також Оржель зазначив, що різні ціни на ринку електроенергії є фактором зловживання на рівні постачальників та системи розподілу. За його словами, щоб не зловживали тарифом, кращої моделлю є — єдина ціна для всіх. Міністр підкреслив, що рішення щодо тарифів для населення обов’язково будуть прийняті вже в цьому році.

“У будь-якому випадку це буде реалізовано поетапно. Всі споживачі, які потребуватимуть допомоги, зможуть розраховувати на субсидію. Ті, хто не зможе довести, що їм потрібна підтримка держави, повинні платити справедливу ціну”, – сказав Оржель.
Олексій Оржель
Водночас ексглава “Укренерго” Всеволод Ковальчук зазначив, що тариф на електроенергію для населення в Україні дуже низький. На його думку, влада не зможе довго стримувати ситуацію, тому він зросте мінімум у півтора раза.

“Взагалі тарифи – це дуже болюча тема, люди завжди хочуть, щоб було дешевше, опозиційні політики завжди говорять, що можна зробити дешевше. У випадку з електрикою це дійсно так, і постачання населенню збиткове… Об’єктивно цей тариф не відповідає економічним реаліям. Тому він зросте, вони не зможуть довго стримувати. Зросте мінімум у півтора раза — тобто до 1,80 грн за кВт⋅ч. Це залежить від моделі, яку влада обере”, – сказав Ковальчук.

Зоряна

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

2 години ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

4 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

6 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

14 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

14 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

18 години ago

This website uses cookies.