Німеччина спрощує працевлаштування для іноземців: детально про зміни

Від 1 березня у Німеччині почне діяти новий закон про спрощення працевлаштування для громадян з країн, що не входять до Євросоюзу.

Він змінює становище іноземних фахівців з профосвітою, які мають намір працевлаштуватись в ФРН, адже у ньому міститься низка корисних новацій.

Головне – кваліфікація
Влаштуватися на роботу в Німеччині тепер зможуть не лише випускники вишів, але і представники робочих спеціальностей.

Раніше шанси на працевлаштування у тих, хто закінчив технікум або коледж, були лише у тому випадку, якщо професія входила в “позитивний список” дефіцитних кадрів.

Діятимуть дві основні умови. Перша – наявність кваліфікації.

Наявність диплому вишу або диплома про професійну освіту, яка тривала як мінімум два роки. Ця кваліфікація однак має бути підтверджена німецьким профільним відомством.

Щоправда, є виняток: іноземні IT-фахівці з рівнем німецької хоча б B1 зможуть працювати, не підтверджуючи у Німеччині диплом – їм досить мати щонайменше три роки досвіду роботи в своїй сфері та трудовий договір з зарплатою не менше ніж 4 020 євро на місяць.

Пропозиції щодо роботи
Друга умова: має бути конкретна пропозиція про роботу або вже укладений контракт з німецьким роботодавцем.

При Федеральному агентстві праці створена сервісна служба, яка консультує іноземців з питань роботи у Німеччині. Характер діяльності повинен відповідати отриманим знанням.

– Це означає, що можливою стає зайнятість за спорідненою професією. Крім того, фахівцям з вищою освітою буде дозволено виконувати і роботу, для якої досить середньої професійної кваліфікації. Однак це правило не діятиме для претендентів на “блакитну карту” (Blue Card) – тут наявність диплома вишу залишається важливою, – йдеться у роз’ясненні видання DW.

Дозвіл на підсобні роботи в Німеччині, які потребують спеціальної підготовки і наявності кваліфікації, новим законом не передбачений.

Пошук роботи
Тому, хто має кваліфікацію і володіє німецькою мінімум на рівні B1, буде дозволено проживати в Німеччині без трудового договору до шести місяців – для того, щоб знайти собі роботу.

Дотепер така можливість була лише у фахівців з вищою освітою. Важлива умова – кваліфікація має бути визнана у Німеччині.

Той, хто шукає роботу, повинен сам себе фінансово забезпечити. Соціальних виплат держава в цьому випадку не надає. Наявність страхового поліса і тимчасового житла – обов’язкові вимоги.

Паралельно з пошуком можливості працевлаштуватися буде дозволено до 10 годин на тиждень підробляти у майбутнього роботодавця.

– У разі, якщо під час порівняння іноземної кваліфікації з німецькою були виявлені невідповідності та для її визнання в Німеччині фахівцеві не вистачає теоретичних знань або практичного досвіду, можна буде отримати візу терміном від 18 до 24 місяців з метою підвищення кваліфікації, – пише DW.

Знання німецької мови мають бути хоча б на рівні A2.

Можливості професійного навчання
В іноземців з-поза меж ЄС, яких цікавить профнавчання в Німеччині, з новим законом з’являється можливість отримати візу як мінімум на півроку для пошуку місця для проходження навчання.

Претендент має володіти німецькою на рівні B2, бути не старше 25 років і мати достатньо коштів на життя.

Ще одна формальна вимога, яку висувають до всіх іноземних абітурієнтів у Німеччині: додатково до атестата про повну загальну середню освіту або диплому середнього спеціального навчального закладу потрібно провчитися рік або два у вузі своєї країни або німецькому коледжі довузівської підготовки.

Візове питання
Питання про видачу візи має вирішуватися протягом максимум чотирьох тижнів. Роботодавець може ініціювати прискорену процедуру – тоді вона триватиме два місяці.

– Той, у кого є конкретна пропозиція з роботи, зможе отримати в Німеччині дозвіл на проживання на чотири роки або на час, вказаний у робочому договорі.

Після чотирьох років можна буде оформити безстрокову посвідку на проживання.

Раніше Велика Британія заявила, що не даватиме робочі візи людям з низькою кваліфікацією.

lena lena

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

58 хв. ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

3 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

11 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

11 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

15 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

17 години ago

This website uses cookies.