“Наприклад, 72 роки”: в Україні хочуть підвищити пенсійний вік

Підвищення пенсійного віку в Україні неминуче, а дефіцит Пенсійного Фонду при нинішніх параметрах системи не зникне ніколи.

Про це повідомила голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова, пише Економічна правда.

За її словами, президент України Володимир Зеленський проти підвищення пенсійного віку, однак у країни є тільки два шляхи: виходити на пенсію раніше і отримувати пенсію, яка у нас є, або підвищувати пенсійний вік і отримувати великі пенсії.

“Підвищення пенсійного віку – неминучий процес. Є дослідження Світового банку. У ньому говориться про те, що в 2030 році при параметрах нинішньої солідарної системи у нас пенсію за формулою отримуватимуть 40% громадян. Всі інші будуть отримувати мінімальну пенсію”, – зазначила Третьякова.

Вона вважає, що зараз необхідно прийняти рішення про поступове збільшення пенсійного віку з 2023 року – один раз на рік на один місяць.

Третьякова розповіла, що для пенсійної системи орієнтиром є тривалість життя людей, які досягли пенсійного віку, тобто скільки вони живуть з моменту виходу на пенсію до смерті.

“Наприклад, Японія говорить про 72 роки. Ми вже майже як Японія. Зараз у нас 11,3 млн пенсіонерів, з них більше тисячі – це люди, які досягли столітнього віку. Такого не було навіть за часів СРСР, коли у нас було 16 млн пенсіонерів”, – заявила вона.

Голова парламентського комітету підкреслила, що дефіцит Пенсійного Фонду при нинішніх параметрах системи і ставлення до пенсійного віку в Україні не зникне ніколи.

“З нашими політиками-популістами ми дуже необачно беремо на себе соціальні зобов’язання, які працівники не можуть оплатити своїми податками. Ми змінили політекономічну платформу, але не змінили соціальну політику. З року в рік політики набирають гори зобов’язань. Завдяки солодким обіцянкам люди їх вибирають. В результаті держава не може виконати ці обіцянки, але всі бояться від них відмовитися”, – підсумувала Третьякова.

Раніше OBOZREVATEL писав, що в Україні до 2028-го 45% українців, які досягли 60 років, залишаться без пенсії через відсутність стажу. Для них Пенсійний фонд пропонує два сценарії покупки відсутніх років.

lena lena

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

27 хв. ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

3 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

5 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

12 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

13 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

17 години ago

This website uses cookies.