Кардинальні зміни в ЗНО: коли чекати і як готуватися одинадцятикласникам

Зовнішнє незалежне оцінювання в 2020 році не передбачає жодних глобальних змін – тож цьогорічні одинадцятикласники можуть бути спокійні. Але вже через рік у ЗНО-2021 готується багато нововведень.

У 2020 році випускники можуть здати під час ЗНО максимум чотири предмети. Прийдешні зміни вже оприлюднені Міністерством освіти.

Обов’язковим до здачі є українська мова і література. Другий предмет – це математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) на вибір. Третій предмет залежить від обраної спеціальності – обрати можна із наступних дисциплін: фізика, біологія, хімія, географія, англійська, французька, німецька, іспанська.

Графік здачі:

Результати зовнішнього тестування з математики та фізики оголосять не пізніше 12 червня 2020 року; з української мови та літератури, іноземних мов та історії України – не пізніше 20 червня 2020 го; з біології, географії та хімії – не пізніше 24 червня 2020-го.

Для вступу до вузів у 2020 році підійдуть сертифікати ЗНО за 2017, 2018, 2019 і 2020 роки. З іноземної мови – тільки 2018-2020 рр. Мінімальний прохідний бал на бюджет – 125. На правові та лікарські спеціальності – 150.

Щодо нового українського правопису, затвердженого в травні, повідомляється, що на ЗНО в 2020 році перевіряти знання нових правил в українській мові ще не будуть. Також Міносвіти змінило список творів, які треба прочитати обов’язково: прибрали 14 і додали 11 творів.

Істотні ж зміни очікуються вже в 2021 році. Міністерство освіти вже оприлюднив подробиці. В 2021 році математика та історія України стануть обов’язковими

Тести з української мови та математики стануть дворівневими. Базовий рівень – українська мова як державна і поглиблене вивчення – українська мова та література.

Математика стане обов’язковою і також буде складатися з двох рівнів. Перший – базовий, другий – для тих, хто вивчав предмет поглиблено. Центр оцінювання якості освіти обіцяє опублікувати приклади тестів з математики вже в жовтні 2019 року.

Третім обов’язковим предметом стане історія України або англійська мову, на вибір абітурієнта. Також можна буде здати на вибір додатковий предмет.

З 2021 року математика в форматі тестування буде обов’язковою для випускників четвертих та дев’ятих класів, 11 (12) класу, студентів коледжів і Профтех, які раніше не отримали атестат після 11 класу.

lena lena

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

1 годину ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

3 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

5 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

13 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

13 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

17 години ago

This website uses cookies.