25 грудня чи 7 січня: коли українцям відзначати Різдво?

Чи треба переносити святкування Різдва в Україні?

На хвилі ейфорії щодо отриманням томосу, в Україні активніше заговорили про перенесення дати святкування Різдва — «як у всьому світі». Проте предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, зокрема, вважає: Україна поки не готова до негайного перенесення святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня. Мовляв, цю ідею втілювати у життя потрібно, але поступово, аби не внести розкол у Церкву.

 

То ж чи потрібно нам відзначати Різдво разом із більшістю християнського світу? Як міг би виглядати процес перенесення святкування на нову дату? Про це «Вголос» питав у завідувачки відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмили Филипович і релігієзнавця, професора, доктора філософських наук Олександра Сагана.

Чи треба переносити святкування Різдва в Україні на 25 грудня?

Людмила Филипович:

У перспективі — поза сумнівом. Тим більше, що частина християн (римо-католики і протестанти) в Україні вже й так Різдво святкують 25 грудня. Але це питання варто було б актуалізувати пізніше. Бо зараз нам треба зберегти у суспільстві стабільність. А вона трохи похитнулась у зв’язку з об’єднанням Церков. Для перенесення має бути спільне рішення. Адже зараз у межах Об’єднаної церкви може початися розбрат і різні дестабілізаційні рухи.

«У світі, крім нас, усього чотири православні церкви святкують Різдво 7 січня»

Олександр Саган:

Якби зараз ініціювали рішення про перенесення Різдва, воно було б доцільним і логічним. Бо Константинополь святкує 25 грудня. Й узагалі: у світі, крім нас, всього чотири православні церкви святкують Різдво 7 січня: Єрусалимська, Російська, Сербська та Грузинська. І коли весь православний світ відсвяткував Різдво 25 грудня, ми чекаємо ще два тижні. Причому таким чином ми ще й пов’язуємо себе з Росією.

Та й 7 січня у нас немає якогось чіткого богословського чи сакрального характеру. Просто так склалося через давньоукраїнську та російську традицію. Хоча, до прикладу, у Канаді досі ще є окремі громади, які святкують Різдво 7 січня. Але це у них — як етнозберігальний фактор, що дозволяє громаді не розчинитися. У нас же такої проблеми немає.

Скільки часу потрібно для повноцінної реалізації такого рішення?

Людмила Филипович:

Українці дуже консервативні, тому для того, аби в нашій країні усі святкували Різдво 25 грудня, потрібно років 25…30. А це ціле покоління. Хоча половина православного світу вже святкує за європейськими традиціями — за юліанським календарем. А ми все ще плентаємося позаду. Бо до нас усе доходить на 25…30 років пізніше. І це рішення, напевно, також «прийде» пізніше. Хоча може статися все, що завгодно.

Однак важливе інше: українці втратили сакральну сутність цього свята. 25 грудня чи 7 січня більшість українців, думаєте, згадує про Різдво Христове? Ні. Тільки стіл накривають і гостей запрошують. Тому для початку варто було б повернути зміст цього свята.

Олександр Саган:

Зміниться покоління українців — і вже нове буде сприймати цей порядок і новий календар як органічний. Не буде якогось несприйняття. Бо святкування Різдва 25 грудня — органічніше. І для сучасного світу більш прийнятне.

Причому багато проблем виникає із тим, що українці під час посту зустрічають Новий рік. А ця подвійність не сприяє зростанню релігійності. Хоча греко-католики, до прикладу, навіть офіційно перервали різдвяний піст і зробили перерву. Аби не було цієї подвійності: коли людина нібито постить і водночас урочисто і гучно святкує Новий рік. Бо це неприйнятно для віруючої людини. Православні ж роблять вигляд, що нічого такого не відбувається.

Які наслідки може мати таке рішення для України й її громадян?

Людмила Филипович:

Нічого надзвичайного не станеться. В Україні просто стане на один святковий день менше. Але це у випадку, якщо святкування Різдва у нашій державі перенесуть через років 30. Та якщо це зроблять просто зараз, наслідки будуть негативними. Це лише збурить українське суспільство. А воно й так здисоноване на релігійному ґрунті. Причому буде додаткове підґрунтя, коли нас московити звинувачуватимуть у руйнуванні традиції.

Олександр Саган:

«Румунська церква переходила на нову дату святкування майже 15 років»

Із часом в Україні все одно святкуватимуть Різдво 25 грудня. Та цей перехід має бути не надто стрімким. На першому етапі переходу більшість українців святкуватиме Різдво 7 січня, але Церква мала б дати можливість також і тій частині українців, які хочуть святкувати 25 грудня, це зробити без проблем. А кожна сім’я вже вирішуватиме, як їй краще. Я особисто знаю багато українських сімей, які вже давно Різдво святкують 25 грудня.

Причому це жодним чином не позначиться на інших святах. Єдине, що піст закінчиться 25 грудня і новорічні святкування будуть не у час великого посту, та й ще у найбільш строгий час. І віруюча людина не розриватиметься між святкуванням у родині і тим, що відповідно до постулатів віри цього робити не можна.

От Румунська церква переходила на нову дату святкування майже 15 років. На першому етапі відзначали обидві дати: і 25 грудня, і 7 січня — хто як бажав. Старше покоління, звісно, святкувало за старим стилем, а молодь — за новим. Але з часом відбулася зміна поколінь і спокійно без ексцесів і заперечень уся країна перейшла на новий стиль. Тому, думаю, що Україна теж повинна вибрати такий шлях.

Tanya

Recent Posts

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

25 хв. ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

46 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

5 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

7 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

9 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

11 години ago

This website uses cookies.