Categories: Життя

Як оскаржити штраф поліції, не виходячи з дому

З’явилася можливість оскаржити постанову патрульної поліції про порушення правил дорожнього руху онлайн.

Страница электронного суда на сайте Минюста

Про таку можливість розповів автоадвокат Вадим Володарський.

Як відомо, у порядку судової реформи вводиться Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. З її допомогою можна письмово “спілкуватися” з судом, включаючи подачу позовних та інших заяв. “Правомочність” поданих таким чином документів аналогічна тій, що і в паперовому вигляді.

Для реєстрації і входу потрібен електронний цифровий підпис (підходить, зокрема, приватівська, яку, за чутками, можна отримати, не виходячи з дому), а також інших АЦСК. Заходимо на сайт https://court.gov.ua, знаходимо внизу праворуч позначку “Офіційна електронна адреса”, реєструємося і заходимо по інструкції. Відеоінструкція по користуванню самою системою розміщена вгорі цієї сторінки.

У цій системі тепер є шаблон адміністративного позовної заяви щодо оскарження постанови патрульної поліції про порушення ПДР, зафіксованого не в автоматичному режимі. Шаблон запропонований Вадимом Володарським, користування ним безкоштовно. При створенні шаблону Вадим Володарський використовував всі юридичні напрацювання, з посиланнями на конституційно-правові аспекти та необхідне законодавство.

Як його знайти?
Знаходьте пункт створення заяви. У меню проходите “адміністративне судочинство”, потім пункт: “Справи з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки…”. У цьому розділі останній пункт стосується дорожнього руху. Відкрити. Там шаблон позовної заяви щодо оскарження постанови про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксованого не в автоматичному режимі. До речі, судовий збір у таких справах не сплачується.
Вам потрібно підставити свої дані і дані відповідача (поліцейського, який виніс постанову) у відповідній формі. А потім відкриється вікно для тексту позовної заяви. І ось тут зверху буде посилання на зразок, який підготовлений адвокатом Володарським.

Знову ж таки, Вам потрібно самостійно прописати реквізити постанови, яка оскаржуєте, обставини і докази. Це Ваше і тільки Ваше, справа… А ось протиправність винесення постанови на місці, без підготовки та здійснення права на захист, і інші правові та процедурні аспекти, – це все в прикладі адміністративного позовної заяви виписано. Можна користуватися.
Якщо не хочете бути в суд взагалі, а хочете, щоб справа розглядалася у Вашу відсутність, потрібно вписати в позовну заяву: “Прошу розглянути справу в порядку спрощеного позовної провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами”. Якщо ви не настільки ліниві і хочете особисто дати пояснення в суді – цього робити не потрібно.

Далі прикріплюєте докази (копію самої постанови, якщо потрібно, і інші наявні). Підписуєте ЕЦП і відправляєте.

Йти чи ні, але доводити потрібно!
Потрібно пам’ятати, що, по-перше, подача заяви в цифровій формі надалі означатиме, що і всі інші документи Вами повинні подаватися таким же чином.

По-друге, користування цією системою і шаблонами, які в ній містяться саме по собі не гарантує результату розгляду на Вашу користь. Свою правоту потрібно доводити. Але утомливих походів суд, черг, прийомних годин і т. д. таким чином можна уникнути!

Natalia

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

28 хв. ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

2 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

10 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

10 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

14 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

16 години ago

This website uses cookies.