Її дитина відрізнялась від інших. Вона продала все що мала, аби жити нормальним життям

Олександра боялася… дуже боялася відвідувати громадські місця разом з дитиною. Люди озлобилися останнім часом. Або завжди були такими, і вона просто не помічала цього?

Якщо твоя дитина хоч якось виділялась, дратувала або на думку людей знаходився десь мало не незаконно, то могли запросто видати коментар «чергова яжемать… куди преться з дитиною, нехай вдома сидить».

У Саші вибору не було, Антошка розумово відсталий, йому 5 років, і він завжди разом з нею. У магазин, в кафе, якщо потрібно перекусити, на роботу. Добре, що хоч на роботі її розуміли, вона приходила, забирала папери і йшла додому. Вона набивала рукописний текст на комп’ютер.

Залишити Антона одного було не можна, батьки Саші далеко, а рідня чоловіка і сам чоловік випарувалися з її життя, коли дізналися, що Антон хвoрий, а вона не збирається відмовлятися від дитини. Так і жили – куди вона, туди і Антошка.

Одного разу їхала в автобусі, Антошка сидить на сидінні, вона стоїть поруч. Заходить жінка років 50. І раптом починає вичитувати Сашу.

-Ну і пішли яжематері, я ось явно вже пожила багато і заслужила, щоб сидіти в громадському транспорті, а своїх дітей садять і жoпу підняти не можуть.

-Я не можу дитини підняти, у мене дитина хвора.

-Знаєш, що дорогенька! З хворими дітьми вдома потрібно сидіти, а не тягати їх з собою.

Автобус загудів, велика частина підтримувала жінку. Сашка найбільше хотіла вийти, але це єдиний маршрут до будинку. Автобус потім чекати близько години, якщо вийти зараз. І немає гарантії, що там не буде такої ж жінки. Тут втрутилася кондуктор, порадила всім заткнутися, особливо активні будуть висаджені. Вона відправила Сашку з сином на своє місце, а їх місце з обличчям переможця зайняла та дама.

Найскладніше було ходити з сином в кафе або їдальню. Ходили вони дуже рідко, але коли у них було багато справ і доводилося їхати в поліклініку, на роботу, за продуктами, то доводилося заходити перекусити. Сідала вона завжди в найдальший кут, подалі від людей. Але навіть через 5 столів, хтось особливо зрячийбачив їх і в кращому випадку витріщався. У гіршому випадку не соромилися сказати, що вид дитини псує їм апетит.

Саша давно мріяла сходити в дитячий центр, але це так і залишалося мрією. Один раз вони спробували. Пішли спочатку в дитячий куточок, де всякі м’які кубики, невеликі горочки для дітей. Але діти бачили, що Антон не такий, як усі – слабше і беззахисний. І не соромилися його штовхнути або вдарити. Зауваження робити було марно, мами і тата нащадків починали шипіти і говорити, щоб забирала свою дитину раз він такий ніжний. Потім перейшли на карусельки, звідти їх попросили піти адміністратори центру – інших батьків її дитина збентежила. Зі сльозами на очах вона пішла з дитиною звідти.

Чим старше ставав син, тим більше це впадало в очі. Його розглядали, як дикого звіра. Терпіння лопнула, Саша виставила на продаж квартиру. Вирішено було перебиратися за місто. Через пару місяців покупці знайшлися, ріелтор був дуже здивований. Вартість була середня ринкова і він прогнозував, що продавати квартиру будуть довго, але мабуть на небі хотіли, щоб у них все вийшло.

Переїхали вони буквально за місяць, за гроші від квартири в селі змогли купити дуже хороший будинок зі зручностями в будинку, на залишок Саша взяла недорогу стареньку машину і тепер в місто по роботі вони могли вже їздити, і не мозолити людям очі.

Через рік Саша змогла видихнути, різниця дуже була відчутна. Син грав на вулиці у дворі – постійно на свіжому повітрі, місцеві жителі добре до них ставилися. Було добре і спокійно. Але Саша часто думала про те, що таких діток, як її син дуже багато в світі, але чи часто ми зустрічаємо дітей інвaлідів на вулиці, в торгових центрах, в кафе? Батьки цих дітей і самі діти теж хочуть жити активним життям, спілкуватися з людьми. Але на жаль наше суспільство ще не готове, дуже шкода. Але Саша сподівається, що коли-небудь вони зможуть з сином бути серед людей, не зустрічаючи засуджуючих або жалісливих поглядів.

Tanya

Recent Posts

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

39 хв. ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

60 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

5 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

7 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

9 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

11 години ago

This website uses cookies.