Б’єте «коханих» та дітей? Відсьогодні вступив у дію закон, який ув’язнить вас за це на 5 років

Сьогодні, 11 січня, опублікували закон № 2227-VIII про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство.

Документ опублікований в парламентській газеті “Голос України”.

У законі зазначається, що домашнє насильство – це навмисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство по відношенню до члена родини або колишнього чоловіка (дружини) або когось іншого, з ким винний перебував у близьких стосунках. Наслідки такого звернення – фізичні, психологічні страждання, розлади здоров’я, втрата працездатності, емоційна залежність, погіршення якості життя потерпілого.

За такі діяння передбачається покарання у вигляді громадських робіт (150-240 годин) або арешт до півроку, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

Крім того, винному разом з покаранням, призначеним судом, можуть заборонити заходити в будинок потерпілого; спілкуватися з дитиною (якщо насильство було направлено проти неї або скоєно в її присутності); наближатися до будинку, роботи або інших місць, де буває потерпілий; писати повідомлення потерпілому тощо.

Закон передбачає і пом’якшувальні обставини, а саме: якщо злочин скоєно в стані душевного хвилювання внаслідок жорстокого поводження або такого, що принижує честь і гідність, а також якщо з потерпілим так поводилися системно.

У законі уточнили дефініцію поняття “зґвалтування” – вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої людини з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета без добровільної згоди потерпілого. Карається, як і раніше, позбавленням волі на строк 3-5 років.

Зґвалтування члена подружжя або колишнього члена подружжя, або особи в зв’язку з виконанням ним службового, професійного або громадського обов’язку, або вагітної жінки передбачає покарання на строк 5-10 років. Зґвалтування людини молодше 14 років карається тюремним строком на 8-15 років.

Будь-які насильницькі дії сексуального характеру, які не пов’язані з проникненням в тіло іншої людини, без добровільної згоди передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років. Що стосується особи молодше 14 років – 5-10 років в’язниці.

Закон вступить в чинності 11 січня 2019 року. Деякі норми почнуть діяти вже відзавтра.

Основна мова сайту

Recent Posts

Американський генерал пояснив, коли зупиниться Путін

Американський генерал пояснив, коли зупиниться Путін Генерал Бен Годжес вважає, що союзники мають об'єднати всі…

51 хв. ago

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події Перший Саміт миру відбудеться 15-16…

9 години ago

“Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків”: куди суне мороз у -9 градусів, дощ і снігопад?

"Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків": куди суне мороз у -9…

11 години ago

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст Росія здатна влаштувати…

13 години ago

“Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок”: повістки, ТЦК, мобілізація

"Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок": повістки, ТЦК, мобілізація В Україні тривають…

15 години ago

Статус “обмежено придатний” скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов’язаних, у яких він був

Статус "обмежено придатний" скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов'язаних, у яких він був…

17 години ago

This website uses cookies.