Categories: Україна

Долар по 45, зарплата – 48 грн за годину, мізерні пенсії та пільги: що Кабмін записав у проекті бюджету-2025

Долар по 45, зарплата – 48 грн за годину, мізерні пенсії та пільги: що Кабмін записав у проекті бюджету-2025

Уряд подав у раду бюджетний законопроект – які цифри в ньому закладено.

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону № 12000 про державний бюджет на 2025 рік. Прогнозується мінімальне економічне зростання та замороження рівня соціальних виплат.

Згідно з документом, доходи бюджету складуть становитимуть 2 трлн 336 млрд гривень. Видатки – 3 трлн 938 млрд грн, дефіцит 1 трлн 640,6 млрд гривень, який покриватиметься здебільшого за рахунок міжнародної допомоги.

Головним пріоритетом є сектор оборони і безпеки – 1 трлн 223 млрд гривень. Це становить 26,3% ВВП.

“Фінансування сектору безпеки і оборони є ключовим пріоритетом, що закладено в проєкті державного бюджету України на 2025 рік. Видатки для забезпечення ефективного протистояння ворогу зростатимуть. Всі внутрішні надходження і запозичення направимо на потреби захисників України”, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Прогнози бюджету: ВВП, інфляція, курс долара
За підсумками 2025 року прогнозується продовження поступового відновлення економіки – зростання реального ВВП на рівні 2,7%. Однак зростання уповільниться в порівнянні з 2024 роком (очікування – 3,5%) та зростанням на 5,3% у 2023 році.

“Разом з тим, війна триває і втрати та збитки, які вона завдає економіці України, не обмежуються лише матеріальними руйнуваннями, але й формують комплекс проблемних явищ та ризиків, які стримуватимуть економічний розвиток країни у прогнозному періоді”, – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Зростання споживчих цін прискориться у 2025 році до 9,5% в порівнянні з 2024 роком (очікування – 7,9%) та 2023 роком (5,1%). За прогнозом уряду, ціни рухатимуться вгору зростанням цін на сировину, підвищенням заробітних плат, поступовою девальвацією курсу гривні.

Кабінет міністрів очікує зростання курсу долара до 45,0 гривень у 2025 році. На 2024 рік середній курс прогнозується на рівні 40,8 грн/долар. Курс долара залежатиме від тривалості війни. У разі припинення бойових дій курс стабілізується на поточному рівні 41 грн/долар.


Мінімальна зарплата
Уряд вирішив заморозити мінімальні зарплати на прогнозному горизонті. Документом пропонується установити з 1 січня 2025 року мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі – 8000 гривень;
  • у погодинному розмірі – 48 гривень.

“Вказаний розмір мінімальної заробітної плати забезпечує досягнутий рівень цієї гарантії з урахуванням значного її підвищення у 2024 році (підвищення становило 16 відсотків, порівняно з 2023 роком)”, – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Прожитковий мінімум та мінімальна пенсія
Базовим державним соціальним стандартом є прожитковий мінімум, встановлений законом, на основі якого визначаються державні соціальні гарантії та стандарти у сферах доходів населення, житлово-комунального, побутового, соціально-культурного обслуговування, охорони здоров’я та освіти.

У 2025 році цей показник змінювати не планують.

Проєктом пропонується установити з 1 січня 2025 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років – 2563 гривні;
  • дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень;
  • працездатних осіб – 3028 гривень;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, – 2102 гривні;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, – 2102 гривні;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури, – 2102 гривні;
  • осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія), – 2361 гривня;
  • осіб, які втратили працездатність, який застосовується для визначення розміру доплати за проживання на територіях радіоактивного забруднення, в тому числі за рішеннями суду, – 1600 гривень.

Зростання зарплат та зниження безробіття
Очікується, що середня зарплата у 2024 році становитиме 20 581 гривень (у 2023 році – 17 442 гривень).

Уряд прогнозує зростання середньомісячної заробітної плати у 2025 році, як у номінальному вираженні на 18,5% до 24 389 гривень, так і в реальному – на 8,1% до попереднього року.

“Таке підвищення зарплат обумовлене прагненням вітчизняних підприємств утримувати та залучати новий висококваліфікований персонал на тлі нестачі трудових ресурсів”, – пояснили в Кабміні.

За прогнозом уряду, поступова адаптація виробників до нових умов діяльності, підвищення економічної активності та збільшення робочих місць, у тому числі за рахунок більшого залучення жінок, стане додатковим чинником відновлення споживчого попиту та сприятиме поступовому зменшенню рівня безробіття у 2025 році до 17,7%.
Підвищення податків
На 2025 рік враховано додатковий ресурс, передбачений проєктом змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” (№ 11416-д) у обсязі 122,4 млрд гривень.

Зокрема, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% дасть 107,7 млрд гривень; встановлення військового збору для платників податків, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, а саме, для фізичних осіб-підприємців І, ІІ, ІІІ та IV груп – 13,7 млрд гривень, юридичних осіб ІІІ групи – 929 млн гривень.
Субсидії
На субсидії на виплату житлових субсидій та пільг громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу передбачено 42,3 млрд гривень.

Очікується, що ці кошти будуть виділені для надання державної підтримки 2,8 млн домогосподарствам.

sviti

Recent Posts

Чи забиратимуть до ЗСУ студентів і чи можуть їх викликати до ТЦК: відповідь адвоката

Чи забиратимуть до ЗСУ студентів і чи можуть їх викликати до ТЦК: відповідь адвоката Чоловіки,…

1 годину ago

“Могутня злива і тотальна гроза пруть в цю область, колосальний дощ хлине потоками”: буде негода і потужний холод

"Могутня злива і тотальна гроза пруть в цю область, колосальний дощ хлине потоками": буде негода…

3 години ago

Температура впаде до нуля: який регіон України накриють заморозки

Температура впаде до нуля: який регіон України накриють заморозки Погода стане морозною в одному з…

5 години ago

Потопи та повені: чи дійде до України масштабна негода

Потопи та повені: чи дійде до України масштабна негода Чи зачепить Україну Європейські повені? Європейські…

13 години ago

Вдарять перші заморозки: відома дата сильного похолодання

Вдарять перші заморозки: відома дата сильного похолодання Синоптики попереджають про те, що температура повітря буде…

15 години ago

Перевірка перетвориться на величезні штрафи: українців попередили про лічильники газу

Перевірка перетвориться на величезні штрафи: українців попередили про лічильники газу В акті демонтажу також фіксуються…

17 години ago

This website uses cookies.