Мобілізація з 1 вересня: хто підлягає і чи призиватимуть до 25 років

Мобілізація з 1 вересня: хто підлягає і чи призиватимуть до 25 років

Воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжено до 9 листопада 2024 року.

У вересні 2024 року в Україні триватиме мобілізація – Верховна Рада продовжила дію воєнного стану до 9 листопада 2024 року. Призову в армію підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров’я для військової служби та права на відстрочку від мобілізації. Розповідаємо детальніше, кого призиватимуть у вересні.
Мобілізація з 1 вересня 2024 – кого призиватимуть
З 1 вересня 2024 року призову на військову службу, як і раніше, підлягають кілька категорій військовозобов’язаних українців.

Кого можуть мобілізувати:

  • військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, які визнані придатними за станом здоров’я до військової служби та мають військовий досвід;
  • військовозобов’язаних чоловіків віком від 25 років (мобілізаційний вік за новим законодавством було знижено з 27 до 25 років) і до 60 років, яких визнано придатними за станом здоров’я до військової служби, але які не мають військового досвіду;
  • чоловіків віком від 25 до 60 років, які раніше мали статус “Обмежено придатний” за станом здоров’я під час воєнного стану – оскільки статус “
    Обмежено придатний до військової служби
    ” було скасовано, то військовозобов’язані мають повторно пройти ВЛК (військово-лікарську комісію) до 4 лютого 2025 року й отримати висновок, згідно з яким їх можуть визнати придатними або непридатними до військової служби:
  • чоловіків віком від 18 до 60 років, які були зняті з військового обліку, але визнані придатними до служби за станом здоров’я в умовах воєнного стану на підставі рішення ВЛК.

Військовозобов’язані останньої категорії також мають до 4 лютого 2025 року пройти ВЛК і отримати статус “Придатний” або “Непридатний”.
Кого можуть мобілізувати до 25 років
Українці віком від 18 до 25 років вважаються призовниками і не можуть бути мобілізовані. Але серед них є ті, хто вже є військовозобов’язаним, а, отже, може бути призваний до армії.

Кого можуть мобілізувати в Україні до 25 років:

  • військовозобов’язаних чоловіків від 18 до 25 років, які закінчили військову кафедру, є офіцерами запасу і наразі не продовжують навчання в магістратурі;
  • військовозобов’язаних чоловіків від 18 до 25 років, які відслужили строкову службу в армії (за винятком останньої демобілізації строковиків – таких можуть мобілізувати тільки через рік);
  • чоловіків від 18 до 25 років, які були приписані до призовних дільниць за старим законодавством і мали статус “Непридатний” до військової служби в мирний час або “Обмежено придатний” у воєнний час – новий закон про мобілізацію передбачає, що їм потрібно буде також повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року та на підставі її висновку отримати статус “Придатний” або “Непридатний”.

Наразі на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт №11379-д щодо останнього пункту – мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, які були призовниками зі статусом “Непридатний” до військової служби в мирний час або “Обмежено придатний” у воєнний час, але після ухвалення нового закону про мобілізацію (стаття 23) опинилися серед військовозобов’язаних, тож їх можуть мобілізувати (і мобілізують). Раніше оборонний комітет ВР підтримав законопроєкт – його автори наполягають на тому, що потрібно усунути колізію в законі та рекомендують парламенту знайти компроміс і заборонити мобілізувати колишніх обмежено придатних хлопців до 25 років, а також дати можливість звільнитися зі служби тим, кого вже було мобілізовано з цієї категорії.

sviti

Recent Posts

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК розіслала 6 тисяч повісток

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК розіслала 6 тисяч повісток Достовірність повістки можна перевірити…

3 години ago

“Холодний дощ та несамовита злива прийдуть вже скоро, хлине масштабна гроза”: де чекати на сильну негоду та холод?

"Холодний дощ та несамовита злива прийдуть вже скоро, хлине масштабна гроза": де чекати на сильну…

5 години ago

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Дуже важливо знати,…

7 години ago

“Пенсія пропаде в цих українців, пенсіонерам повідомили жорсткий факт”: є перелік для громадян, в яких будуть проблеми

"Пенсія пропаде в цих українців, пенсіонерам повідомили жорсткий факт": є перелік для громадян, в яких…

9 години ago

В Україні припинять мобілізувати деяких чоловіків: Міноборони готує указ

В Україні припинять мобілізувати деяких чоловіків: Міноборони готує указ Обмежено придатних українців до 25 років,…

11 години ago

Долар значно подорожчав: чи очікувати зростання вартості до 45 гривень

Долар значно подорожчав: чи очікувати зростання вартості до 45 гривень Курс валют в Україні завжди…

13 години ago

This website uses cookies.