“Мотивовані чоловіки, які хочуть захищати свої країну давно закінчилися”: військовий розповів, як зробити мобілізацію успішною

“Мотивовані чоловіки, які хочуть захищати свої країну давно закінчилися”: військовий розповів, як зробити мобілізацію успішною

Військові, що воюють у зоні бойових дій тривалий час, регулярно проживають два великі тригери. Як зробити мобілізацію успішною розповів Ярослав Галас, офіцер 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади у колонці Української правди.

Перший провокують здорові чоловіки мобілізаційного віку, які насолоджуються життям у тилу й не хочуть іти воювати.

Теперішні бійці (колишні інженери, автослюсарі, ІТівці, підприємці), що з перших тижнів повномасштабної війни добровільно пішли в ЗСУ, спостерігають за такими людьми під час відпусток або на лікуванні. І поміж собою зневажливо називають їх “накачаними й обпісяними бородатими принцесами, ненародженими для війни”.

Другий тригер пов’язаний із першим і може здатися парадоксальним. Це робота Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, яка дратує подвійно.

По-перше, якимось “дивовижним” чином “бородатим принцесам” вдається прослизнути крізь сито мобілізації, і в бойові бригади з подачі ТЦК масово потрапляють люди, котрі стають тягарем. А звільнити їх у період воєнного стану практично неможливо.

По-друге, методика роботи ТЦК, прозвана в народі “примусовою бусифікацією”, отримала цілком зворотний ефект.

Цивільні чоловіки, мотивовані воювати за свою країну, давно закінчилися – вони пішли в Збройні сили України на початку війни. Утім, мобілізаційний резерв для поповнення бойових бригад у країні все ще більш ніж достатній. Однак іти в ЗСУ військовозобов’язані категорично не хочуть.

Крім природного страху загинути на війні (який притаманний усім без винятку і який можна перемогти, чому є безліч прикладів) є й інший страх – штучний, навіяний “бусифікацією” від ТЦК.

Цивільна людина, котра раніше не мала відношення до армії, спостерігає за брутальними методами ТЦК, які іноді мають трагічні наслідки для мобілізованих, і вирішує, що в бойових підрозділах із новобранцями поводяться аналогічно. А це не так!

Примусова “бусифікація” завдає величезної шкоди як самому процесу мобілізації, так і бойовим бригадам. Вдавати, що жорсткі дії ТЦК нормальні, а критикувати їх означає підтримувати ворожу ІПСО – це створювати в країні, що воює, ще одну паралельну реальність.

Бойові підрозділи відверто не сприймають методику роботи ТЦК, тому що бачать якість мобілізованих новобранців. У публічній площині це несприйняття проявляється поки що в делікатній формі. Якщо ТЦК всюди публічно підкреслюють, що є підрозділами ЗСУ, то бойові бригади, відкриваючи рекрутингові центри, починають із заяви: ми – не ТЦК.

Саме відкриття рекрутингових центрів бойовими підрозділами свідчить, що політичне і військове керівництво зрозуміло: мобілізації від ТЦК треба дати якусь здоровішу альтернативу. Ідея цілком правильна, проте має один суттєвий недолік…

Абсолютна більшість бійців, котрі воюють тривалий час, повернуться, незважаючи навіть на найбільший тягар війни – втрату товаришів…

У випадку, якщо норма про циклічну службу буде реалізована швидко, першу неоплачувану відпустку для тих, хто воює з самого початку, можна буде давати вже наприкінці року. Масовість відпусток залежатиме від кількості новобранців, яка, без сумніву, зросте, якщо відповідні зміни в законодавство будуть внесені. Тоді бійці, які перебувають на передовій уже понад 2 роки, нарешті отримають час, щоб поправити здоров’я, повноцінно відпочити, вирішити господарські й особисті питання… Зрештою, витратити зароблені потом і кров’ю гроші.

Циклічність служби однозначно різко зменшить кількість СЗЧ і відшукування різних лазівок для звільнення із ЗСУ.

Щоб внести норму про циклічність служби, немає необхідності змінювати Конституцію, достатньо внести зміни в кілька законів, зокрема в закон “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

На ці зміни підуть усі фракції Верховної Ради, бо останнім часом влада, намагаючись закрити військові потреби, тільки закручує гайки – застосовує батіг, не пропонуючи пряника. А хлопці, що воюють понад два роки, давно заслужили пряник у вигляді якщо не звільнення, то хоча би повноцінного відпочинку.

Арт Іра

Recent Posts

Лукашенко попередив про “високу боєготовність” своїх військ на кордоні

Лукашенко попередив про "високу боєготовність" своїх військ на кордоні У Білорусі заявили про приведення у…

55 хв. ago

Аномальна спека +39 градусів та грози: синоптики шокували прогнозом погоди

Аномальна спека +39 градусів та грози: синоптики шокували прогнозом погоди В Україні очікується аномальна спека.…

3 години ago

Будьте готові, тримайтеся: українців попередили про підготовку найпотужнішого ракетного удару

Будьте готові, тримайтеся: українців попередили про підготовку найпотужнішого ракетного удару Експерти кажуть, що ракетна атака…

5 години ago

“База” про економічне бронювання: на які поступки можуть піти бізнесу і чи зможуть ФОПи отримати бронь

"База" про економічне бронювання: на які поступки можуть піти бізнесу і чи зможуть ФОПи отримати…

13 години ago

Вся Україна – у зоні ризику: якою буде погода в липні 2024 та в чому небезпека

Вся Україна - у зоні ризику: якою буде погода в липні 2024 та в чому…

15 години ago

На яких умовах на Банковій готуються до миру з РФ – експерт

На яких умовах на Банковій готуються до миру з РФ - експерт Схоже, що на…

17 години ago

This website uses cookies.