Що буде, якщо навмисно відмовитися від дитини для відстрочки батька: пояснення від юриста

Що буде, якщо навмисно відмовитися від дитини для відстрочки батька: пояснення від юриста

Таке рішення може нести певні ризики, особливо для дитини, пояснює адвокат.

В Україні жінки або чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, мають право на відстрочку від мобілізації. Про це йдеться в статті 23 закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”. Однак є випадки, коли один із батьків навмисно відмовляється від прав на дитину, аби інший мав відстрочку. Адвокат Олена Воронкова розповіла для РБК-Україна, чи є ризики у такій “схемі”.

Вона зазначила, що найбільшим ризиком для дитини є загроза опинитися у дитячому будинку. Це може статися, якщо одного з опікунів позбавлять батьківських прав, а з іншим щось станеться.

“Мати зможе звернутись до суду за поновленням батьківських прав, але ця процедура складна й потребує часу. Це може затягнутись і на пів року, і на рік, який дитина проведе не в зовсім комфортних умовах”, – зауважила адвокат.

Своєю чергою позбавлення батьківських прав здійснюється лише на підставі рішення суду з відповідним висновком органів опіки та піклування. За словами Воронкової, відповідальні батьки не йдуть на такий ризик, адже розуміють наслідки.

“Якщо йти від зворотного, то як умовно “віддати” дитину не відповідальному батьку. Але в кожній ситуації все окремо потрібно вирішувати, бо може й так трапитись, що це найбільш логічний та єдино можливий варіант для людей”, – пояснила адвокат.

У якому разі можуть мобілізувати батька-одинака
Відомо, що батька-одинака можуть мобілізувати лише за його добровільною згодою. Якщо ж офіційних документів про відстрочку в нього немає і йому була вручена повістка, то необхідно прийти до ТЦК з документами, які підтверджують підставу для відстрочки.

Для того, аби оформити відстрочку на підставі самостійного виховання та утримання дитини, потрібно надати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;
  • один із документів: свідоцтво про смерть матері дитини, рішення суду про оголошення матерів померлою, рішення суду про позбавлення матері батьківських прав або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою.

Крім того, можна додати вирок суду, у якому йдеться про те, що мати дитини відбуває покарання у місцях позбавлення волі, або рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини / витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.
Мобілізація в Україні
Раніше командир 2-го штурмового батальйону 3-ї ОШБр Дмитро Кухарчук розповів, як воюватимуть колишні ув’язнені. За його словами, їх будуть направляти в звичайні підрозділи по одному, або по двоє на відділення.

“В одні підрозділи не можна об’єднувати, бо це [буде] штрафбат і це дуже погана історія. Наслідки – відіб’ємо бажання йти мобілізовуватись іншим ув’язненим. Бо це буде аналог російського “Шторм Z”. І якщо хтось хоче таку концепцію реалізувати, то треба пам’ятати, що в російських тюрмах сиділо близько 700 тисяч людей, в українських – 30 тисяч, тому історія  про “м’ясні штурми” є нереальною для України”, – пояснив військовий.

Також юристи розповіли, чи мають право представники ТЦК затримувати людину та обмежувати її дії під час вручення повістки. Вони наголосили. що цього працівники робити не можуть, тим паче коли йдеться про застосування фізичної сили, проте є певні нюанси.

sviti

Recent Posts

“Підвищення податків прямо в липні, влада готує зміни”: до чого готуватися українцям у найближчі місяці?

"Підвищення податків прямо в липні, влада готує зміни": до чого готуватися українцям у найближчі місяці?…

57 хв. ago

До 150 днів на оновлення даних: у Міноборони зробили важливу заяву

До 150 днів на оновлення даних: у Міноборони зробили важливу заяву У Мінобороні зробили важливу…

3 години ago

“Навіжена негода суне в області України, злива хлине потоками прямо на ці міста”: очікуються дощ і гроза

"Навіжена негода суне в області України, злива хлине потоками прямо на ці міста": очікуються дощ…

5 години ago

Коли закінчиться війна в Україні: ясновидець назвав точну дату

Коли закінчиться війна в Україні: ясновидець назвав точну дату Взимку наступного року війна закінчиться, вважає…

7 години ago

Загроза Третьої світової війни: у світі почалася паніка, що буде з Україною – прогноз експертів

Загроза Третьої світової війни: у світі почалася паніка, що буде з Україною – прогноз експертів…

15 години ago

Яка погода буде в Україні у липні 2024: вдарить вища за норму температура

Яка погода буде в Україні у липні 2024: вдарить вища за норму температура Температура повітря…

17 години ago

This website uses cookies.