ТЦК хочуть позбавити права штрафувати ухилянтів: хто цим буде займатись

ТЦК хочуть позбавити права штрафувати ухилянтів: хто цим буде займатись

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №11272, згідно з яким право на накладення штрафу на ухилянтів від мобілізації, може лише суд, а не представник ТЦК та СП.

Відповідний документ розміщено на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до документа сказано, що надмірна концентрація повноважень (включаючи самостійний розгляд справ про адміністративні правопорушення із самостійним винесенням постанов, що передбачають накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів) в межах одного органу (ТЦК та СП) може призвести до дисбалансу системи стримувань і противаг у державній владі. При цьому наявність збалансованої системи стримувань і противаг є необхідною умовою для розбудови правової держави та демократичного політичного режиму. Це, в свою чергу, підвищує ризики можливого свавілля, ризики можливої юридичної необґрунтованості винесених постанов у справах про адміністративні правопорушення, ризики корупції, а також підвищує ризики можливого неправомірного тиску на громадян, на посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, на посадових осіб юридичних осіб та громадських об’єднань.

З огляду на великі розміри штрафів, що можуть бути накладені за результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення, вищезазначені ризики додатково збільшуються. Йдеться про штрафи до 25500 грн за статтею 210 КУпАП та штрафи до 59500 грн за статтею 2101 КУпАП. При цьому відповідно до статті 7 Закону України “Про Державний 2 бюджет України на 2024 рік” прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2920 грн. Таким чином, штраф розміром 59500 грн за адміністративне правопорушення перевищує такий місячний прожитковий мінімум одразу більш ніж у 20 разів. Великі штрафи, передбачені статтями 210 та 2101 КУпАП, не мають єдиного фіксованого розміру. Тобто ТЦК та СП додатково наділено дискреційними повноваженнями щодо визначення конкретного розміру штрафу при накладенні адміністративного стягнення. З огляду на це, вищезазначені ризики додатково збільшуються“, – зазначається в записці.

Також зазначено, що керівник ТЦК та СП може не мати юридичної освіти і стажу роботи в галузі права. При цьому керівник має право від імені ТЦК та СП розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення у вигляді великих штрафів. Крім того, керівнику також надаються дискреційні повноваження стосовно визначення конкретного розміру того чи іншого штрафу. З огляду на це, вищезазначені ризики додатково збільшуються. За своєю суттю така діяльність керівника ТЦК та СП, цілком очевидно, має характер юридичної діяльності. Відповідно до статті 245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є, зокрема, вирішення її в точній відповідності з законом, зміцнення законності. Логічно виникає питання, чи є доцільним покладання виконання таких юридичних завдань на осіб, які можуть не мати юридичної освіти і стажу роботи в галузі права. Варто зауважити, що стаття 245 КУпАП також вимагає забезпечити виконання таких завдань провадження в справах про адміністративні правопорушення як всебічне, повне і об’єктивне з’ясування обставин кожної справи.

Оскільки вимоги правил військового обліку та вимоги законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію поширюються на дуже велику кількість суб’єктів, на яких в разі порушення цих вимог можуть бути накладені адміністративні стягнення у вигляді великих штрафів (розмір яких, до того ж, не має єдиного фіксованого розміру, при цьому штрафи можуть бути накладені і на громадян, і на посадових осіб органів державної влади, і на посадових осіб органів місцевого самоврядування, і на посадових осіб юридичних осіб, включаючи посадових осіб юридичних осіб приватної форми власності, і навіть на посадових осіб громадських об’єднань), вищезазначені ризики додатково збільшуються. Враховуючи викладене, вбачається необхідність внесення законодавчих змін до КУпАП з тим, щоб повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, які зараз покладено на ТЦК та СП, передати судовій гілці влади“, – сказано в пояснювальній записці.

sviti

Recent Posts

Залишилось кілька днів: відомий віщун сказав, коли почнеться Третя світова війна

Залишилось кілька днів: відомий віщун сказав, коли почнеться Третя світова війна Віщун прогнозує початок Третьої…

2 години ago

Вдарить +33 градуси: коли в Україні припиняться дощі та повернеться спека

Вдарить +33 градуси: коли в Україні припиняться дощі та повернеться спека Циклон скоро почне відходити…

6 години ago

Взимку відключень не буде: будуть включення світла – у YASNO попередили про 5 годин на добу

Взимку відключень не буде: будуть включення світла - у YASNO попередили про 5 годин на…

7 години ago

Українцям в Польщі приготували нові правила: хто залишиться без виплат та поїде додому

Українцям в Польщі приготували нові правила: хто залишиться без виплат та поїде додому З липня…

9 години ago

Мобілізація триває: як вручатимуть повістки після 16 липня

Мобілізація триває: як вручатимуть повістки після 16 липня З 16 липня в Україні можна буде…

11 години ago

Поліція може “накинути” незаконний штраф: про що мають пам’ятати водії

Поліція може "накинути" незаконний штраф: про що мають пам'ятати водії Українські водії завжди повинні мати…

14 години ago

This website uses cookies.