Повістки за кордоном: ЗМІ з’ясували, чи будуть вони роздаватися чоловікам у консульствах

Повістки за кордоном: ЗМІ з’ясували, чи будуть вони роздаватися чоловікам у консульствах

Тим часом у Міноборони наголошують, що для поновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки зможуть скористатися електронним кабінетом військовозобов’язаного.

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності найближчої суботи, 18 травня, зобов’яже українських чоловіків за кордоном оновити свої дані в ТЦК і СП (у просторіччі – військкомати) – зокрема, в електронних кабінетах. Журналісти порталу “ТСН” спробували розібратися, чи видаватимуть повістки закордоном і чи будуть їх розсилати українським чоловікам за межами України.

Згідно із законодавством, військовозобов’язані чоловіки за кордоном повісток отримувати не будуть. А повістки в консульствах і посольствах під час звернення для поновлення персональних даних також не видаватимуть, пояснюють у Раді.

“У нас немає механізму вручення повістки за кордоном, тому що це вручають представники ТЦК СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їхня не поширюється”, – сказав нардеп і член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Процедура оновлення інформації за кордоном необхідна – для того, щоб співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов’язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації в центрах не витрачають час на оформлення повісток.

Тим часом у Міноборони наголошують, що для поновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки зможуть скористатися електронним кабінетом військовозобов’язаного.

Як пояснюють адвокати, прикордонники не мають повноважень чи службових обов’язків вручати повістки під час перетину кордону військовозобов’язаними. Якщо ж співробітники ДПСУ все ж чинитимуть так, то їхні дії вважатимуться незаконними.

Єдиний випадок, коли прикордонники можуть “взяти в обіг” людину, яка перебуває на кордоні, – коли вона його незаконно перетнула, каже юрист Тарас Никифорчук.

“Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду. А суддя виносить постанову, згідно з якою людині “світить” штраф від 3,4 тис. грн, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути”, – розповів він.

sviti

Recent Posts

Аномальна спека +39 градусів та грози: синоптики шокували прогнозом погоди

Аномальна спека +39 градусів та грози: синоптики шокували прогнозом погоди В Україні очікується аномальна спека.…

57 хв. ago

Будьте готові, тримайтеся: українців попередили про підготовку найпотужнішого ракетного удару

Будьте готові, тримайтеся: українців попередили про підготовку найпотужнішого ракетного удару Експерти кажуть, що ракетна атака…

3 години ago

“База” про економічне бронювання: на які поступки можуть піти бізнесу і чи зможуть ФОПи отримати бронь

"База" про економічне бронювання: на які поступки можуть піти бізнесу і чи зможуть ФОПи отримати…

11 години ago

Вся Україна – у зоні ризику: якою буде погода в липні 2024 та в чому небезпека

Вся Україна - у зоні ризику: якою буде погода в липні 2024 та в чому…

13 години ago

На яких умовах на Банковій готуються до миру з РФ – експерт

На яких умовах на Банковій готуються до миру з РФ - експерт Схоже, що на…

15 години ago

Астролог назвав міста, куди полетять усі ракети вже днями

Астролог назвав міста, куди полетять усі ракети вже днями У зоні ризику навіть Західна Україна.…

17 години ago

This website uses cookies.