В Україні прийнято пенсійний закон, який включає важливі зміни стосовно стажу роботи

В Україні прийнято пенсійний закон, який включає важливі зміни стосовно стажу роботи

Верховна Рада України затвердила пенсійний законопроект, в якому змінено підходи до зарахування стажу роботи за кордоном у розмір пенсійних виплат.

Про це пише “Апостроф”.

Законопроект №9453 був ухвалений парламентом 25 квітня 2024 року. У ньому, крім позитивних змін, є норми, які ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам.

Як враховуватимуть стаж, набутий за кордоном

Новий закон, зокрема, передбачає зарахування стажу тим, хто працює за кордоном. Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення та внески до Пенсійного фонду України не сплачувались.

Тобто людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Іспанії матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на пенсію в Україні у 60, 63 або 65 років залежно від стажу.

Для цього необхідно буде подати до Пенсійного фонду документ, що підтверджує роботу за межами України. Однак варто звернути увагу, що такий стаж враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховуватиметься при її розрахунку.

Якщо людина не вистачає стажу, щоб вчасно піти на пенсію, то весь закордонний стаж врахують, але зроблять це умовно. Цей умовний стаж дозволить піти на пенсію вчасно, а ось розмір самої пенсії визначатиметься лише виходячи зі стажу придбаного в Україні, тобто лише за той час, коли сплачувались страхові внески. Таким чином, робота за кордоном не впливатиме безпосередньо на коефіцієнт стажу та розмір пенсії.

Як враховуватимуть стаж у Росії та інших країнах СНД

Але загалом ця норма певною мірою є революційною, адже і Росія, і Україна вийшли з пенсійної угоди між державами-учасницями СНД. І у зв’язку з цим українці, які свого часу працювали в Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані та Узбекистані, втратили можливість включати періоди такої діяльності до свого страхового стажу в Україні.

У страховий стаж при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота в Росії та частково не зараховуватиметься робота на непідконтрольних територіях. Хоча, в принципі, вона й сьогодні не зараховується, бо страхові внески до Пенсійного фонду не сплачуються. Тепер без внесків зараховуватиметься будь-який стаж за кордоном, окрім Росії.

Арт Іра

Recent Posts

Чи потрібна довідка про не судимість для взяття на військовий облік: в МВС зробили важливе пояснення

Чи потрібна довідка про не судимість для взяття на військовий облік: в МВС зробили важливе…

30 хв. ago

“Потрібно протриматися до 2025 року”: з’явився несподіваний прогноз щодо війни в Україні – чим усе закінчиться

"Потрібно протриматися до 2025 року": з'явився несподіваний прогноз щодо війни в Україні – чим усе…

2 години ago

Військовозобов’язаних чекає штрих-код: що він означає

Військовозобов’язаних чекає штрих-код: що він означає Військовозобов’язаним тепер вклеюють у військово-обліковий документ штрих-код (VIN-код), що…

4 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки Наступного тижня мешканцям…

6 години ago

Вдарить +26 градусів: в Україні різко зміниться погода наступного тижня

Вдарить +26 градусів: в Україні різко зміниться погода наступного тижня В Україну прийде потепління, але…

8 години ago

Якщо у чоловіка немає військового квитка з собою: яке покарання та штрафи

Якщо у чоловіка немає військового квитка з собою: яке покарання та штрафи Працівник ТЦК, поліцейський…

10 години ago

This website uses cookies.