Categories: Україна

Хто зможе отримати бронь від мобілізації: у Раді дали відповідь

Хто зможе отримати бронь від мобілізації: у Раді дали відповідь

Хто зможе отримати бронь від мобілізації в Україні за новим законом про мобілізацію – депутат Федір Веніславський дав повну відповідь.

У новому законопроєкті про мобілізацію передбачається бронювання або відтермінування не лише для держслужбовців, а й для низки інших професій, які є критично важливими для роботи держави і суспільства, однак конкретний перелік цих категорій має затвердити уряд. Про це розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Ми дійшли консенсусу, що бронювання зберігатиметься для тих осіб, діяльність яких в економічній сфері критична для функціонування держави та органів державної влади, органів місцевого самоврядування, життєдіяльності населення. Але це буде визначатися детально постановою Кабінету міністрів”, – пояснив народний обранець.

За словами Веніславського, у законопроєкті визначається лише те, що в органах державної влади, місцевого самоврядування можуть бути заброньовані керівники цих органів, а щодо держслужбовців категорій “Б” і “В” – серед них може бути заброньовано до половини від загальної кількості військовозобов’язаних.

“Також ми погодилися, що в органах прокуратури, в Бюро економічної безпеки, ДСНС, службі судової охорони, працівники судів та інших правоохоронних органів матимуть можливість бути заброньованими. А щодо суддів, прокурорів – для них слід зберегти право на відстрочку, щоб вони не стали залежними від стороннього впливу і щоб не було паралічу судової та правоохоронної системи”, – підсумував він.

Мобілізація в Україні
Нагадаємо, новий законопроєкт про мобілізацію можуть ухвалити в другому читанні до кінця березня. У документ внесено понад 4 тисячі поправок. Порівняльна таблиця законопроекту очікується до 4 березня, після чого почнеться постатейне обговорення, повідомив нардеп Федір Веніславський.

Також військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов наголосив на необхідності переорієнтації з мобілізації на рекрутинг для набору військових. Він зазначив, що рекрутинг успішно працює, оскільки люди охочіше готові вступати в конкретні бригади, ніж проходити через ТЦК.

Крім цього, члени комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України вже опрацювали деякі положення закону про мобілізацію. Член комітету Ірина Фріз у Facebook повідомила, що протягом двох днів роботи комітет не підтримав деякі пропозиції, як-от обмеження щодо виїзду за кордон, блокування рахунків та електронні повістки.

sviti

Recent Posts

Мобілізація по-новому: які “зачинені двері” чекають на ухилянтів у майбутньому

Мобілізація по-новому: які "зачинені двері" чекають на ухилянтів у майбутньому За даними юристів, в Україні…

7 години ago

По 20 годин без світла взимку? Міністр енергетики повідомив за яких умов не будуть вимикати електроенергію

По 20 годин без світла взимку? Міністр енергетики повідомив за яких умов не будуть вимикати…

9 години ago

Синоптики в паніці: 14 вересня Україну почне заметати снігом

Синоптики в паніці: 14 вересня Україну почне заметати снігом Перший сніг – це такий самий…

11 години ago

“Колосальний дощ і люта злива хлинуть у цих областях, потужна гроза буде вирувати на вихідних”: іде негода, вітер і холод

"Колосальний дощ і люта злива хлинуть у цих областях, потужна гроза буде вирувати на вихідних":…

13 години ago

Не допоможе навіть поважна причина: українців із правом на відстрочку мобілізують

Не допоможе навіть поважна причина: українців із правом на відстрочку мобілізують Кого відстрочка не захистить…

15 години ago

“Цим українцям дозволили виходити на пенсію до 60 років, виплати будуть гарантовані”: що чекає 65-річних пенсіонерів?

"Цим українцям дозволили виходити на пенсію до 60 років, виплати будуть гарантовані": що чекає 65-річних…

17 години ago

This website uses cookies.