Як виглядає вілла для Людмили Путіної у Франції (відео)

Атлантичне узбережжя Франції – Біарріц. Російська історія тут почалася в кінці XIX століття. Улюблений курорт знаті, на зламі епох вихідців з російської імперії тут було так багато, що, здається, кожен четвертий житель міста говорив на мові царя. Від великих князів Романових до Ігоря Стравінського і Федора Шаляпіна – у всіх них тут були свої вілли.

“Коли Наполеон III приїхав в Біарріц з імператрицею Євгенією, оскільки він був важливою людиною, сюди почали приїжджати дипломати, консули і, природно, вся російська аристократія. Це цар Олександр II, Олександр III, їх вдови”, – розповідає Ольга Данилюк, представник офісу туризму Біарріца.

Кілька десятиліть чи не останнім носієм російської культури на пляжах Біарріца був письменник Василь Аксьонов. Але в нульові почалася нова хвиля російськомовного десанту.

Від топ-менеджерів “Газпрому” до дружин олігархів – портрет тих, хто долучається до блакитної атлантичної крові зразка путінської Росії сильно відрізняється від Росії вікової давнини. Новий герой пліток на місцевому ринку – Артур Очеретний, відомий як новий чоловік колишньої першої леді Росії Людмили Путіної.

У житловому кварталі Чіберта міста Англет, по сусідству з Біарріц – та сама вілла “Сюзанна” – або “Модерн” – яку Артур Очеретний придбав в минулому році. Новим власникам не вдалося залишитися в тіні – французьке законодавство зобов’язує розкривати ім’я власника в документі про дозвіл на будівництво, яке повинно висіти на паркані будь-якого будівництва.

Спершу Артур Очеретний не хотів “світитися”. Але після того, як судові пристави винесли йому попередження, ім’я власника все-таки довелося вписати.

Про те, що Людмила Путіна вийшла заміж за главу Центру розвитку міжособистісних комунікацій Артура Очеретного, стало відомо два роки тому. Артуру 38, він народився і виріс в підмосковних Люберцях. З Людмилою познайомився на початку нульових. Після офіційного розлучення Путіних в 2013 – Людмила і Очеретний одружилися, а екс-перша леді навіть змінила прізвище.

У Біарріце сім’ю Очеретних почали регулярно зустрічати минулого літа. З’являтися на публіці в Росії колишня перша леді не любить, тому і вибрала не самий розкручений серед російських туристів курорт. Тут якщо і зустрінеш когось, то швидше за людей ближче до свого кола, ніж роззяв. Але не тільки віддаленість від зайвих очей зіграла роль у виборі місця. Як згадує агент з нерухомості Брюно Аспіазу, Людмила Путіна бувала в Біарріце разом з першим чоловіком – тоді ще не президентом Росії.

“Раніше ходила кумедна історія, пов’язана з родиною Путіна. Коли президент Єльцин вирішив передати владу Володимиру Путіну, в той час пан Путін був на канікулах на Баскському узбережжі, він часто приїжджав сюди зі своєю дружиною і дітьми. Цей регіон він особливо цінував. Вважається, що Путін був тут, коли Єльцин зателефонував йому, щоб запропонувати високу посаду, яку відомо”, – говорить Аспіазу.

Купівля вілли обійшлася Очеретному в 5,5 мільйона євро. Ще стільки ж піде на ремонт і обробку. За місцевими мірками це не так багато – на узбережжі є вілли і по 20 мільйонів. Сусіди Очеретних, серед яких є і відомі люди, обговорювати російську пару не хочуть – тут так не прийнято. Без камери кореспонденту НВ вдалося зустрітися з місцевою мешканкою. Вона пам’ятає, як в липні минулого року дивитися будинок приїхала особисто Людмила Путіна з дочкою Катериною в оточенні кількох охоронців.

“Дізнавшись, хто стоїть за будівництвом, невідомі обписали паркани лайками – російською мовою”, – розповіла сусідка.

“Раніше власником будинку був адвокат, у якого там був власний кабінет, де він зустрічав своїх клієнтів. Серед них було багато іноземців, особливо з Іспанії. Він прожив там близько 20 років, а після смерті його вдова вирішила продати віллу”, – розповідає агент по нерухомості Брюно Аспіазу.

Дочка Очеретної – Катерина Тихонова, чемпіонка з акробатичного рок-н-ролу і керівник інноваційного центру МДУ. Екскурсії по узбережжю Біарріце для мами вона проводила неспроста – її чоловікові, мільярдерові Кирилу Шамалову, в Біарріце належить вілла “Альтаміра” – той самий особняк, про який два роки тому написав Reuters.

Згідно із записами з кадастру власності, раніше будинком володів старий друг Путіна Геннадій Тимченко. У 2007 році Тимченко разом з дружиною зареєстрували ріелторську компанію Atlantic, за якою було закріплено особняк. Потім ця фірма три роки тому і перепродала віллу Шамалову.

Tanya

Recent Posts

Мобілізація в Україні: Генштаб розповів, кому з чоловіків треба прийти до ТЦК

Мобілізація в Україні: Генштаб розповів, кому з чоловіків треба прийти до ТЦК Всі чоловіки віком…

1 годину ago

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

3 години ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

5 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

7 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

15 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

15 години ago

This website uses cookies.