Categories: Здоров’я

Інфекція COVID-19: погляди на імунні реакції. Що ми повинні знати про лікування та дієві препарати при коронавірусі.

Понад 100 років після спалаху пандемії грипу 1918 року, здається, ми зіткнулися з новою пандемією. Спалах нової коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2) поширюється на всі континенти, змушуючи нас жити з цим вірусом, можливо, ще довго.

Virus vaccine and flu or coronavirus medical fight disease control as a doctor fighting a group of contagious pathogen cells as a health care metaphor for researching a cure with 3D illustration elements.

Вчені та клініцисти дізналися багато про коронавірусну хворобу 2019 року, COVID-19 та її патогенез: не всі люди, які зазнали впливу SARS-CoV-2, інфіковані, і не у всіх інфікованих пацієнтів розвиваються важкі респіраторні захворювання.

Відповідно, інфекцію SARS-CoV-2 можна грубо розділити на три стадії: стадія I, безсимптомний інкубаційний період з виявленим вірусом або без нього; II стадія, невиражений симптоматичний період з наявністю вірусу; III стадія, тяжка респіраторна симптоматична стадія з високим вірусним навантаженням. З точки зору профілактики, особи на I стадії, стелс-носії, є найменш керованими, оскільки, принаймні в деяких випадках, вони поширюють вірус несвідомо: дійсно, перша безсимптомна передача була зареєстрована в Німеччині. Роль безсимптомних інфікованих SARS-CoV-2 осіб у поширенні інфекції ще не визначена.

Серед понад 1000 пацієнтів, проаналізованих в Ухані, за винятком випадків у дітей та підлітків, він рівномірно заражає всі інші вікові групи. Близько 15% підтверджених випадків прогресують у важку фазу, хоча у пацієнтів старше 65 років є більша ймовірність прогресування у важку фазу [1]. Одне з найбільших питань без відповіді – чому в одних розвивається важка хвороба, а в інших – ні. Очевидно, що загальноприйнята думка, заснована на загальному імунітеті інфікованих пацієнтів, не може пояснити такий широкий спектр проявів захворювання.

Двофазні імунні реакції, спричинені інфекцією COVID-19

Клінічно імунні реакції, викликані інфекцією SARS-CoV-2, є двофазними. Під час інкубаційної та неважкої стадії необхідна специфічна адаптивна імунна відповідь, щоб знищити вірус та запобігти прогресуванню захворювання до важких стадій. Тому стратегії посилення імунної відповіді (антисироватки або пегільований IFNα) на цьому етапі, безумовно, є важливими.

Для розвитку ендогенної захисної імунної відповіді на стадії інкубації та неважкої стадії, хазяїн повинен мати гарний загальний стан здоров’я та відповідний генетичний фон (наприклад, HLA), який викликає специфічний противірусний імунітет. Добре відомо, що генетичні відмінності сприяють індивідуальним варіаціям імунної відповіді на патогени.

Однак, коли захисна імунна відповідь порушується, вірус буде поширюватися і відбуватиметься масове руйнування уражених тканин, особливо в органах з високою експресією ACE2, таких як кишечник і нирки. Пошкоджені клітини індукують вроджене запалення в легенях, яке значною мірою опосередковується прозапальними макрофагами та гранулоцитами.

Запалення легенів є основною причиною небезпечних для життя розладів дихання у важкій стадії. Таким чином, гарне загальне здоров’я може бути невигідним для пацієнтів, які перейшли до важкої стадії: після серйозного ураження легенів слід докласти зусиль для придушення запалення та боротьби з симптомами.

Гіалуронан: потенційна причина летальних випадків

Вроджена імунна відповідь на пошкодження тканин, спричинене вірусом, може призвести до гострого респіраторного дистрес-синдрому (ГРДС), при якому дихальна недостатність характеризується швидким початком поширеного запалення в легенях з подальшим летальним результатом.

Симптоми пацієнтів з ГРДС включають коротке/швидке дихання та ціаноз. Важкі пацієнти, які поступають у відділення інтенсивної терапії, часто потребують апаратів штучної вентиляції легенів, а тим, хто не може дихати, доводиться підключатися до екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО) для підтримки життя. Зображення КТ показали, що в легенях є характерні білі плями, які називаються«матовим склом », що містять рідину.

Недавні розтини підтвердили, що легені наповнені прозорим рідким желе, що дуже нагадує легені вологого утоплення. Хоча природа прозорого желе ще не визначена, гіалуронан (ГА) асоціюється з ГРДС; більше того, під час зараження ГРВІ вироблення та регуляція гіалуронану є неповноцінною. Рівні запальних цитокінів (IL-1, TNF) високі в легенях пацієнтів з COVID-19, і ці цитокіни є сильними індукторами HA-синтази-2 (HAS2) в CD31 + ендотелії, EpCAM + епітеліальних клітинах альвеол легенів і фібробласти.

Важливо, що ГК має здатність поглинати воду, яка в 1000 разів перевищує її молекулярну масу. Таким чином, зменшення присутності або пригнічення вироблення ГК має велику перспективу, щоб допомогти пацієнтам з COVID-19 дихати. Лікарі можуть просто надати пацієнтам медичну гіалуронідазу, щоб зменшити накопичення ГК і таким чином очистити желе в легенях. На моделях на тваринах утруднення дихання, спричинене грипом, можна полегшити шляхом інтраназального введення гіалуронідази.

Лікарі також можуть використовувати клінічно схвалений препарат для лікування жовчі, гімекромон (4-метилумбелліферон, 4-MU), інгібітор HAS2 [14]. Запалення легень, викликане ЛПС, можна зняти за допомогою 4-MU. 4-MU або його хімічні похідні широко поширені в різних травах, які використовуються в традиційній китайській медицині, що може пояснити ефективність комбінованої фітотерапії у деяких пацієнтів.

Загалом, цей синопсис заснований на певному клінічному здоровому глузді. Ми пропонуємо кілька простих, але багато в чому ігнорованих підходів до лікування пацієнтів з COVID-19. Ми вважаємо, що двофазний поділ дуже важливий: перша захисна фаза на основі імунного захисту та друга фаза пошкодження, спричинена запаленням.

Лікарі повинні намагатися підвищити імунну реакцію на першому етапі, а на другому – пригнічувати. Оскільки вітамін В3 має високу захисну дію на легені, його слід використовувати, як тільки починається кашель. Коли утруднене дихання стає очевидним, гіалуронідазу можна використовувати інтратрахеально, і в той же час можна вводити 4-MU для інгібування HAS2.

Звичайно, HLA-типування надасть інформацію про сприйнятливість для стратегії профілактики, лікування, вакцинації та клінічних підходів. Ми сподіваємося, що деякі з наведених вище ідей можуть бути використані для боротьби з цією смертельною заразною хворобою, яка зростає в усьому світі.

Yrij

Recent Posts

Потепління з дощами: синоптик попередив про різкі зміни в погоді

Потепління з дощами: синоптик попередив про різкі зміни в погоді В Україну прийде потепління, але…

2 хв. ago

Коли зупиниться наступ РФ в Україні: астролог назвав місяць

Коли зупиниться наступ РФ в Україні: астролог назвав місяць Влад Росс також розповів, за яких…

2 години ago

“Війна закінчиться цього дня і дуже швидко”: що зробить Україна з РФ – прогноз

"Війна закінчиться цього дня і дуже швидко": що зробить Україна з РФ - прогноз Астролог…

10 години ago

Чоловіки мають отримати “мітку” у військовому квитку: що таке штрихкод і чому без нього будуть проблеми

Чоловіки мають отримати "мітку" у військовому квитку: що таке штрихкод і чому без нього будуть…

10 години ago

“Українцям дозовлили йти на пенсію до 60 років”: хто опиниться на заслуженому відпочинку вже цього року?

"Українцям дозовлили йти на пенсію до 60 років": хто опиниться на заслуженому відпочинку вже цього…

12 години ago

Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки

Заборонено, але доведеться? Чи будуть за кордоном виписувати українцям повістки За законодавством, військовозобов'язані чоловіки за…

14 години ago

This website uses cookies.